Piata americana reprezinta o solutie viabila pentru finantarea statelor din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE), intrucat ofera o gama mai larga de investitori, in principal fonduri de investitii, in timp ce in Europa, bancile au cele mai mari expuneri pe obligatiunile denominate in euro, a declarat Juraj Kotian, co-head Macro/Fixed Income Research pentru ECE in cadrul Erste Group.
Romania s-a imprumutat saptamana trecuta cu 1,5 miliarde dolari de pe piata din Statele Unite ale Americii (SUA), la un randament de 6,875%, desi initial avea in plan o emisiune de obligatiuni denominate in euro. Ministerul de Finante a fost impins sa iasa pe piata americana, intrucat bancile europene sunt sub presiunea noilor cerinte de capital.

Cererea pentru obligatiuni a insumat 7 miliarde dolari, fiind cea mai mare suma subscrisa pe piata din SUA pentru o tara din ECE.

Avand in vedere ca principalul motiv al guvernelor de a emite obligatiuni straine este de a extinde scadentele, piata din SUA ofera o mai buna structura a investitorilor pe termen lung”, a precizat Kotian, la o discutie online despre raportul “Cine va cumpara obligatiunile emise de guvernele din ECE in 2012?”.

Acesta spune ca Romania s-ar mai putea imprumuta de pe piata din SUA in a doua jumatate a acestui an, insa conditiile vor depinde de sentimentul general de piata.

Daca ceva rau se intampla, precum un faliment al Greciei care ar afecta nu doar Romania, ci si intreaga economie mondiala, conditiile de finantare locale ar trebui sa ramana bune”, a completat economistul Erste Group.

Juraj Kotian a aratat ca demisia premierului Emil Boc nu reprezinta un motiv de crestere a costurilor de finantare ale Romaniei, cat timp viitorul guvern va continua acordul cu institutiile internationale si consolidarea fiscala.

„Si in trecut au existat unele remanieri in guvern, dar a existat totusi o continuitate. Demisia guvernului nu va influenta randamentele obligatiunilor emise de Romania, exceptie fiind cazul in care va exista o presiune puternica pe leu”, a explicat Kotian.

Potrivit raportului Erste, guvernele din ECE 6 (Romania, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia si Croatia) trebuie sa continue consolidarea fiscala in 2012 si sa-si reduca deficitul de la un nivel de 4,1% din PIB anul trecut la 3,6% din PIB.

In cazul in care guvernele nu vor obtine fonduri prin vanzarea activelor statului, tarile din ECE 6 ar trebui sa emita, in acest an, noi datorii in valoare de aproape 35 miliarde euro, arata Erste.

„In pofida progreselor uriase inregistrate de guvernul Romaniei in privinta consolidarii fiscale, imbunatatirea ratingului de catre agentia Standard&Poor’s va fi posibila doar dupa alegerile din luna noiembrie, cu conditia mentinerii directiei actuale a politicii fiscale. Imbunatatirea ratingului de catre S&P ar duce la majorarea semnificativa a grupului de investitori care ar putea cumpara obligatiunile emise de Romania”, conform raportului Erste Group.

Totodata, chiar daca criza datoriilor suverane din zona euro si cresterea aversiunii la risc au afectat cererea de obligatiuni emise de guvernele din ECE, analistii Erste Group nu anticipeaza nicio vanzare de obligatiuni comparabila ca marime cu cea din perioada post-Lehman.

Sursa foto: erstegroup.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri