Cum sa faci profit de 11 ori in doua luni: Erste rascumpara actiunile salariatilor BCR

Erste Bank le-a propus angajatilor BCR care detin actiuni ale bancii romanesti sa le rascumpere titlurile la un pret de 1,09 lei/unitate, in contextul in care in toamna acestia au putut participa la o majorare de capital in care au subscris actiuni BCR la 0,1 lei/titlu, potrivit unor surse din banca.

Oferta facuta de banca austriaca angajatilor BCR a fost anuntata luni si va dura pana la sfarsitul acestei luni.

Actionarii BCR au decis in noiembrie anul trecut majorarea capitalului social cu 618,5 milioane lei.

Ca urmare, si angajatii BCR care aveau actiuni in portofoliu au putut sa subscrie in cadrul operatiunii.

Pentru majorarea capitalului social, BCR a emis 6,185 miliarde de actiuni noi cu o valoare nominala de 0,1 lei. Noile actiuni au putut fi scubscrise de toti actionarii la un pret egal cu valoarea nominala.

Tot in toamna anului 2011, SIF-urile au acceptat oferta grupului austriac si au iesit din actionariatul BCR, ceea ce a compromis definitiv listarea bancii.

Erste a platit in cash un pret de 1,03 lei pe actiune pentru un pachet de maxim 424,19 mil. actiuni BCR, iar fiecare SIF a putut sa vanda la acest pret maxim 1% din BCR din pachetul pe care il detine.

In plus, austriecii au platit pentru a cumpara 133,67 mil. actiuni la pret de 0,1 lei pe actiune, aici fiind vorba de actiuni noi ale BCR, rezultate din majorarea de capital efectuata prin incorporarea in capitalul social a profitului obtinut de banca in 2010.

Structura tranzactiei cu SIF-urile a mai cuprins conversia unui pachet de minim 5% din actiunile BCR in cazul fiecarui SIF (patru SIF-uri detin cate 6% din BCR acum, iar SIF Oltenia – 6,12%) in actiuni Erste, adica maximum 2,06 miliarde de actiuni BCR pot fi schimbate in actiuni Erste la un raport de conversie de 127,9583 actiuni BCR pentru o actiune Erste.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri