Intrebat daca se asteapta la modificari de substanta in cotele de piata ale bancilor, van Groningen a aratat ca in acest an nu se intrevad preconditiile pentru un astfel de scenariu, adica o dinamica semnificativa a pietei creditului sau operatiuni de preluare de active de la alte institutii de credit, relateaza Mediafax.

In ceea ce priveste riscul ca bancile cu dobanzi ridicate la depozite sa sufere pierderi de cota de piata, van Groningen a aplicat aceeasi judecata, aratand ca evolutia de ansamblu a pietei nu pare sa dezavantajeze in mod evident aceste institutii, care au probabil ratiuni economice pentru astfel de politici.

El crede ca bancile care se comporta agresiv in atragerea de resurse interne platesc, de fapt, in contul politicilor de finantare si de creditare anterioare.

Tinand cont de cererea inca redusa de finantare de pe piata interna, van Groningen crede ca reglementarea bancii centrale a Austriei va avea un impact limitat asupra statelor din regiune, fiind mult mai amplu eventualul efect din obligatia bancilor-mama de a atinge o rata de adecvare a capitalului de rang de 9% pana la mijlocul anului.

Banca Austriei a emis o reglementare prin care se limiteaza la 110% raportul dintre creditele acordate de bancile austriece in ECE si depozitele atrase de pe pietele locale din regiune si finantarile de la institutiile financiare internationale.

Citeste si:

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat marti ca majorarea dobanzilor pentru depozitele atrase va afecta cota de piata si profiturile bancilor, in special cele cu capital strain, atentionand public ca o astfel de politica intra in divergenta cu politica bancii centrale.

"Bancile cu capital strain pierd cota de piata, in mod evident, de aceea au si intrat in aceasta batalie pe care eu am catalogat-o ca fiind cel putin discutabila, lor le-am spus ca este o eroare, de a mari dobanzile la depozite. Faptul ca nu mai primesc acelasi flux de bani din exterior si au banii plasati in active interne le mareste vulnerabilitatea. Atunci pierd cota de piata", a spus Isarescu.

Oficialul BNR a aratat ca aceasta cursa a dobanzilor la depozite "intra in raspar" cu politica BNR, care a redus de doua ori dobanda de la inceputul anului.

Steven van Groningen nu a fost solicitat sa comenteze declaratiile guvernatorului Isarescu.