Divizia care inglobeaza operatiunile bancare internationale ale Societe Generale, a doua mare banca franceza, "a incheiat anul intr-o nota mai pozitiva, dar a fost nevoita sa creasca provizioanele in Grecia si Romania (...) Incetinirea economica remarcata in Grecia si Romania a fost compensata de cresteri puternice pe celelalte piete, cu venituri mai mari in toate regiunile geografice (cu exceptia Romaniei)", se arata intr-un comunicat transmis de grup, potrivit Mediafax.

Situatia Romaniei nu poate fi insa comparata cu cea a Greciei, unde criza economica si financiara severa, care dureaza deja de peste patru ani, a provocat SocGen in 2011 pierderi de 348 milioane euro, pe fondul cresterii puternice a costului riscului.

Banca noteaza ca majorarea costului riscului in Romania a fost cauzata in principal de portofoliul de credite corporate, unde a avut loc o reevaluare a colateralului asociat acestor active.

"Ca reactie la deteriorarea conditiilor din Romania, grupul a mentinut masurile de reducere a costurilor, cat si politica de aprobare selectiva a imprumuturilor si crestere a provizioanelor. Cheltuielile operationale au fost mentinute sub control, contribuind la limitarea declinului profitului brut pe fondul scaderii venitului net bancar si cresterii costurilor asociate riscului, astfel rezultand o contributie pozitiva de 5 milioane euro la profitul net al grupului", se spune in comunicat.

Conform rezultatelor financiare raportate joi de Societe Generale conform standardelor internationale de raportare financiara IFRS, profitul net inregistrat de grup in Romania a scazut de la 77 milioane euro in 2010 la 5 milioane euro in 2011.

Venitul net bancar a coborat cu 13,8%, de la 752 milioane euro la 648 milioane euro, iar cheltuielile operationale au scazut usor, de la 355 milioane euro la 353 milioane euro.

Totodata, costul net al riscului a urcat cu 21%, de la 238 milioane euro la 288 milioane euro, potrivit raportarilor pe standarde IFRS.

Din datele SocGen mai reiese ca grupul francez a inregistrat in trimestrul al patrulea o pierdere de 15 milioane euro in Romania, fata de un profit net de 7 milioane euro in perioada corespunzatoare a anului anterior. Venitul net bancar a coborat in ultimele trei luni ale anului cu 9,4%, la 164 milioane euro, iar costul net al riscului a urcat cu 46%, de la 77 milioane euro la 113 milioane euro.

Citeste si:

Societe Generale mentioneaza, in raportul de joi, o expunere de 1,301 miliarde euro pe datoria de stat a Romaniei, mai ridicata decat cea pe statul spaniol (977 milioane euro), insa mult mai scazuta decat pe Cehia (3,4 miliarde euro).

Societe Generale detine in Romania grupul bancar BRD, societarea de servicii financiare BRD Finance IFN si ALD Automotive, companie care ofera servicii de leasing auto.

Potrivit rezultatelor financiare comunicate miercuri de BRD, intocmite conform standardelor romanesti de contabilitate RAS, subsidiara romaneasca a SocGen a inregistrat anul trecut un profit net de 465,2 milioane lei (109,7 milioane euro), in scadere cu 7%, si provizioane cu 18% mai mici, de 1,289 miliarde lei (304 milioane euro).

Venitul net bancar al BRD a scazut cu 9% pe standardele RAS, la 3,227 miliarde lei (761,4 milioane euro).

La finalul anului trecut, banca avea active totale de 48,027 miliarde lei (11,12 miliarde euro), cu 1,1% peste nivelul din 2010, de 47,494 miliarde lei, potrivit raportarilor de miercuri.

Grupul Societe Generale a inregistrat anul trecut, la nivel global, un profit net de 2,38 miliarde euro, in scadere cu 39,1% de la 3,91 miliarde euro in 2010, se arata in comunicatul transmis joi.

Venitul net bancar al institutiei franceze a scazut cu 3%, la 25,6 miliarde euro, iar costul net al riscului a avansat cu 4,1%, la 4,3 miliarde euro. Profitul operational al grupului a scazut cu 25,3%, la 4,27 miliarde euro.
In trimestrul al patrulea, profitul net al Societe Generale a scazut de aproape noua ori, la 100 milioane euro, de la 874 milioane euro in perioada similara a lui 2010, din cauza pierderilor de 482 milioane euro inregistrate de divizia de corporate and investment banking din cauza crizei datoriilor de stat din zona euro.

Pe de alta parte, SocGen a reusit, asemenea rivalului francez BNP Paribas, cea mai mare banca europeana, sa atinga rata de adecvare a capitalului de rang intai la activele ponderate la risc de 9% prevazuta de noile norme europene cu sase luni inainte de termenul impus de Autoritatea Bancara Europeana, respectiv iunie 2012.
Actiunile Societe Generale au crescut cu 30% in acest an la bursa de la Paris, valoarea de piata a bancii urcand la 17,3 miliarde euro, potrivit Bloomberg. Cotatiile principalelor banci rivale din Franta, BNP Paribas si Credit Agricole, au urcat cu 15%, respectiv 11%.