"BNR a redus dobanda de politica monetara in doua randuri, in ultimele doua luni, iar acest lucru se repercuteaza cu o intarziere de cateva luni asupra sistemului financiar. Ne asteptam sa existe reduceri ale dobanzilor la creditarea in lei de catre banci. Sigur, totul depinde de acel element numit incredere, de functionarea economiei si de modul in care economia reala si zona financiara se raporteaza una la cealalta. Vom impinge in continuare spre creditarea in lei, ca alternativa la creditarea in euro. Elementul de incredere este esential si modul in care va evolua economia globala vor fi cheia relansarii creditarii", a spus Bogdan Olteanu.
Banca Nationala este optimista in privinta cresterii economice a Romaniei
Potrivit acestuia, BNR are "previziuni optimiste" privind cresterea economica in acest an, ele fiind in permanenta reevaluare, in functie de evolutiile internationale.

"Economia romaneasca este dependenta de cea europeana, in conditiile in care 70% dintre exporturile Romaniei sunt catre zona euro, care nu are perspective foarte bune, deocamdata. Cresterea economica a Romaniei depinde de acest lucru. BNR isi va duce mai departe mandatul de asigurare a stabilitatii financiare in conditiile oferite de economie", a subliniat viceguvernatorul BNR.

Olteanu a precizat ca sistemul financiar din Romania a fost intotdeauna "reglementat, stabil, echilibrat si conservator".

Citeste si:

"Acest element de conservatorism a fost considerat cu cativa ani in urma poate prea prudent, dar cred ca aceasta prudenta a fost extrem de binevenita, daca privim prin prisma recesiunii din ultimii ani si a pierderilor mari pe care sistemele bancare mai curajoase le-au suferit. Mergem mai departe spre o perioada mai reglementata, spre o perioada de riscuri mai mici si profituri mai mici in industria financiara", a mai spus Bogdan Olteanu.

El a participat, luni, la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca.

Sursa foto: Camera Deputatilor