Dobanda de politica monetara are un caracter orientativ, iar o reducere a acesteia nu poate influenta imediat dobanzile la credite, fiind nevoie de mai multe luni pentru ca masura sa aiba un impact real in piata, a precizat, in cadrul unui seminar, presedintele BRD, Guy Poupet.

Acesta a spus ca, mai degraba, reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO), in special cele la valuta, ar da un impuls bancilor.

Sunt de acord cu declaratiile guvernatorului, si eu daca as fi in locul lui probabil ca as proceda la fel. In prezent, trendul este de reducere a dobanzilor la credite si depozite. Bancile sunt intr-o competitie pe partea de credite si depozite, fiecare institutie avand o strategie si fiecare vrand sa fie profitabila. Intr-o lume perfecta domnul Isarescu ar avea dreptate, dar nu traim intr-o lume perfecta”, a aratat Poupet.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat saptamana trecuta ca bancile vor avea mai multa lichiditate si va trebui sa reduca dobanzile, odata cu venirea primaverii si topirea zapezilor.

Astfel, guvenatorul a lasat sa se inteleaga ca banca centrala va cauta sa creasca lichiditatea in piata bancara, cel mai probabil printr-o reducere a rezervelor minime obligatorii la urmatoare sedinta de politica monetara din 29 martie.

BNR a diminuat in ultimele patru luni dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, pana la un minim istoric de 5,5%, insa rezervele minime obligatorii au fost mentinute la un nivel constant, de 15% la lei si de 20% la valuta.

Cum institutiile de credit locale practica dobanzi ridicate la depozite, pe fondul noilor cerinte europene de capitalizare si lichiditate pe care bancile-mama le vor avea de indeplinit in acest an si pentru ca nu vor sa-si piarda clientii, nici dobanzile la imprumuturi nu au putut sa scada.

Dobanzile la depozitele in lei ajung si la 8%, iar la euro la 4%, cu mult peste indicatorii BNR (5,5%) si BCE (1%). Astfel, bancherii trebuie sa mentina dobanzile la credite peste aceste niveluri pentru a ramane profitabili.

Totodata, economistul-sef al BRD, Florin Libocor, estimeaza ca dobanda cheie s-ar putea reduce cu maximum 0,5 puncte procentuale pana la finele anului 2012, avand in vedere un scenariu cu inflatie de 3,6% si cu un decalaj negativ al PIB fata de nivelul potential.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cat a costat interventia BNR pentru a tine cursul valutar sub 5 lei