Dezlantuirea naturii din ultima perioada a dus la inzapezirea mai multor localitati. Cu toate acestea, fermierii nu au inregistrat pana acum pagube majore. Ce se va intampla insa atunci cand se vor topi zapezile?
Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara, estima in luna octombrie de anul trecut ca, avand in vedere valoarea productiei obtinute – aproximativ 12 miliarde de euro, sectorul agricol ar putea reprezenta in 2011 o pondere de 8% din PIB, cu pana la 2% in plus fata de media anilor trecuti. Aceasta crestere estimata vine in contextul in care, fermierii, indiferent de suprafata detinuta, au obtinut in general productii semnificativ mai mari decat cele din 2010 la cele mai importante culturi agricole, precum graul, rapita, porumbul sau floarea-soarelui.

Conteaza insa foarte mult cum ies culturile din aceasta iarna. Dupa cum stiti, clima s-a schimbat foarte mult. Desi sunt definite perioadele in care se manifesta cel mai frecvent grindina, ploaia torentiala, furtuna etc., acum pot sa va spun ca in ultimii ani am vazut sa bata grindina si in martie sau in octombrie. In plus, au cuprins mai nou aproape toate regiunile. Nu mai este o regula. Inainte se manifestau doar in zonele de ses, de campie; acum bate grindina si la munte. Sunt schimbari climatice majore sesizabile”, apreciaza Bogdan Pirvu (foto), director general al FATA Asigurari.

El a adaugat ca, de aceea, exista o corelatie extrem de importanta intre asigurarile culturilor agricole si investitiile din acest domeniu, acestea din urma fiind unele dintre cele mai riscante. „Sunt investitii foarte mari - in functie de suprafata de teren, dimensiunea fermei sau specificul acesteia. Fiind sub cerul liber, practic este neprotejata investitia in cultura respectiva”.

Cu toate acestea, potentialul asigurarilor agricole este departe de a fi valorificat, doar in jur de 20% din suprafata agricola cultivata fiind asigurata, potrivit 1asig.ro. Vestea buna este insa ca, desi reprezinta putin peste 1% din piata, asigurarile agricole au crescut cu peste 77% in prima jumatate a anului 2011, iar acest trend este asteptat sa se mentina, avand in vedere ca, din 2010, statul a reluat subventionarea a cel putin jumatate din prima de asigurare.

In acest sens, exista o hotarare de Guvern, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 573 din 12 august 2010, care stipuleaza subventionarea cu 50% pana la 70% a primei de asigurare in functie de tipul de cultura, prin intermediul APIA - Asociatia pentru Plati si Interventii in Agricultura. Asadar, fermierii care vor sa beneficieze de acest ajutor trebuie sa depuna la centrele judetene apartinand APIA o cerere intocmita conform metodelor prevazute in anexele la aceasta hotarare.

"Romania dispune de un potential foarte mare pentru asigurarile agricole, insa penetrarea in acest sector a ramas destul de redusa. Ne luptam cu aceasta mentalitate si cu lipsa de informare a fermierilor. Noi in continuare o sa ne axam si o sa ne consolidam pozitia pe asigurarile agricole. Vrem foarte mult sa intensificam si oferta de produse colaterale asigurarilor agricole. Practic, vrem ca fermierul sa devina partenerul nostru cu tot patrimoniul sau", a adaugat Bogdan Pirvu.

Interactiunea cu fermierul, dificila

In momentul de fata, asigurarile agricole sunt promovate doar doua luni pe an, una primvara si una toamna, cand toata lumea alearga sa faca asigurarea la culturi. Dupa aceea se asterne linistea. Insa, "fermierul are si utilaje, are silozuri, magazii, sediu de ferma, casa, masini. Unul din obiectivele companiei este sa reusim ca acest fermier sa ne devina client cu toate produsele, sa-i raspundem la toate necesitatile. Practicam toate tipurile de asigurari generale, mai putin RCA, tocmai pentru faptul ca nu mizam doar pe asigurarile agricole", a precizat seful FATA Asigurari.

Interactiunea cu fermierul este, de asemenea, dificila. "Este greu sa te duci la un fermier sa-i vinzi o asigurare de culturi daca tu nu stii sa faci deosebirea dintre orz si rapita. Cu siguranta, nu va avea incredere fermierul si nu va lua polita de la tine. Un alt motiv este distanta. Aceste asigurari nu se fac in centrul Capitalei. Trebuie sa te deplasezi in tara, sa suporti costuri de transport, poti sa ramai cu masina in noroi sau sa fie 40 de grade afara, numai pentru a vorbi cu fermierul, pe care poti sa nu-l gasesti la ferma, ci pe camp. Este mai greu si poate de aceea brokerii au o incisivitate redusa in piata de asigurari agricole".

Dezvoltarea parteneriatelor cu brokerii reprezinta, de asemenea, o linie de dezvoltare a companiei. In acest context, FATA Asigurari a infiintat anul trecut un departament dedicat colaborarii cu intermediarii in asigurari si au fost concepute produse care sa ii ajute pe acestia in procesul de vanzare. Aceasta deoarece, o polita de asigurari agricole necesita mai multe etape: se face inspectie de risc, se vede daca respectiva cultura e rasarita, ce densitate are, daca este infratita etc., altfel, riscul luat in calcul poate fi subestimat. "De aceea, preferam, chiar pe costul nostru, sa ne implicam si sa facem inspectiile de risc cu personal de specialitate din cadrul Companiei si in cazul in care politele sunt subscrise de Brokeri.

Asigurarea culturilor agricole acopera mai multe tipuri de riscuri de tip standard interconectate cu vremea nefavorabila: grindina, incendiu (din orice cauza), furtuna, ploaie torentiala, prabusire sau alunecare de teren cultivat, inghet timpuriu de toamna si inghet tarziu de primavara. In ceea ce priveste pretul unei asigurari agricole, acesta reprezinta 30% din cat costa o asigurare agricola in alte state europene. De asemenea, exista si fransiza, care poate fi mai mare sau mai mica in functie de cat doreste producatorul agricol sa transfere din risc si sa plateasca pentru polita.

FATA Asigurari
a realizat anul trecut un volum de prime brute subscrise de 20,8 milioane de lei (4,9 milioane de euro), in crestere in valoare absoluta cu 1,5 milioane de lei raportat la 2010, potrivit datelor financiare transmise redactiei INSURANCE Profile. Cea mai mare crestere, de doua cifre a fost pe asigurarile de animale, la 700.000 euro prime subscrise.

Portofoliul companiei a fost format in proportie de 85% din asigurari de tip property, esalonat astfel: aproximativ 20% asigurari de incendiu si calamitati naturale, in vreme ce asigurarile de daune la proprietati au generat circa 65% din totalul afacerilor. Totodata, o pondere importanta, de 15%, au detinut-o asigurarile auto facultative CASCO.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri