Odata cu noile conditii de creditare, sumele pe care le vor putea contracta clientii, in cazul unui credit de consum, vor scadea cu aproximativ 40%, din cauza limitarii perioadei de acordare a finantarii la 5 ani de la 10 ani, cat era anterior intrarii in vigoare a regulamentului BNR, potrivit unei analize realizate de compania Cooper Pear.
„Creditele de nevoi personale cu ipoteca, fara componenta de refinantare, au avut cel mai mult de suferit din cauza limitarii perioadei de creditare si a micsorarii gradului de indatorare. Cele pentru refinantarea altor credite asemanatoare, beneficiaza de exceptia de la limitarea perioadei de creditare impusa de regulament”, a precizat Vlad Elias, managing partner la Cooper Pear.

Potrivit studiului, creditele ipotecare nu au fost atat de afectate din punct de vedere al sumelor pe care un client le poate imprumuta, acestea fiind diminuate cu cel mult 8-9%.

O modificare semnificativa in cazul creditelor de achizitie in euro este data de avansul de minim 25% pe care un client trebuie sa il aiba la momentul achizitiei.

Beneficiul unui client care contracteaza un credit de achizitie in lei, este dat de avansul de 15%.

Moneda nationala avantajeaza contractarea creditelor de consum deoarece ofera o suma cu 10% mai mare decat in cazul aceluiasi credit in euro, conform analizei Cooper Pear.

“Spre deosebire de anul 2008 cand bancile au stopat creditarea din cauza retragerii finantarilor externe de la bancile mama si a imposibilitatii evaluarii bunurilor in contextul prabusirii pietei imobiliare, acum restrictiile vin din partea BNR-ului. Prevederile noului Regulament impacteaza creditele in valuta si creditele de consum, conform tendintei de reglementare implementatate la nivel european. Acum insa, majoritatea bancilor din Romania dispun de lichiditati pe care sunt dispuse sa le plaseze in creditarea segmentului de retail”, a declarat Vlad Elias, Managing Partner Cooper Pear.

Pentru a determina impactul noilor norme impuse de BNR, echipa Cooper Pear a efectuat 3 simulari comparative, inainte si dupa norme, pentru credite de consum, credite de nevoi personale garantate si credite pentru achizitie, folosind acelasi profil de client.

Cooper Pear este o platforma online care se adreseaza celor care doresc sa contracteze un credit sau sa refinanteze unul existent.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri