12 Martie 2012

Dragoi promite cresterea veniturilor si combaterea evaziunii: Primul deadline este in 40 de zile



Cresterea veniturilor populatiei si combaterea evaziunii fiscale sunt principalele obiective ale noului ministru de Finante, Bogdan Dragoi, cu doar noua luni inainte de alegeri. Acesta a spus ca nu doreste sa se ajunga la situatia din 2008, cand, fiind un electoral, salariile si pensile au urcat cu 50% fara a fi corelate cu productivitatea muncii si ca tinteste o majorare sustenabila a veniturilor.

Cresterea veniturilor populatiei

Unul dintre principalele obiective ale noului Ministru de Finante este majorarea veniturilor populatiei, dar numai in conditiile mentinerii tintei de deficit bugetar pentru acest an, de 1,9% din PIB.

Totodata, orice crestere a veniturilor va depinde si de cresterea economica, care pentru 2012 este estimata intre 1,5% si 2%, dar si de modul de finantare a majorarilor salariale.

“Nu vrem sa ajungem ca in 2008, cand, fiind un an electoral, salariile si pensiile au crescut cu 50% fara a fi corelate cu productivitatea muncii”, a declarat Bogdan Dragoi.

Ministrul de Finante a spus ca o eventuala majorare a salariilor din sectorul bugetar cu 16% in iunie ar reprezenta o cheltuiala suplimentara de 2 miliarde lei pentru ultimele sapte luni ale anului. In schimb, o reducere a contributiilor de asigurari sociale (CAS) cu cinci puncte procentuale ar insemna o crestere a cheltuielilor de 2,3 miliarde lei.

Economistul-sef de la BRD, Florian Libocor, a mentionat ca pentru acest an estimeaza un deficit bugetar de aproape 3% din PIB si ca nivelul acestuia poate fi redus daca Finantele vor imbunatatii colectarea impozitelor.

“Tinta de 2,4% deficit bugetar este una ambitioasa (0,5% deficit structural si 1,9% deficit pe cash – n.r.), dar nu vad de ce ar trebui sa fim extraordinari. Nu exclud, ca din cauza alegerilor, aceasta tinta sa fie depasita. Nu vad de ce ar trebui sa strangem atat de tare surubul chiar in aceste momente, cand nu putem sa spunem ca am iesit din criza. Am trecut in zona pozitiva, dar inca mai sunt multe lucruri de corectat”, a adaugat Libocor.

Salariile bugetarilor au fost reduse cu 25% in iulie 2010. Angajatii de la stat au primit anul trecut o majorare salariala de 15%, iar pentru revenirea la veniturile initial ear urma sa mai beneficieze de o crestere de aproape 16%.

Citeste pe slide-ul urmator cum ar de gand ministrul de Finante sa majoreze veniturile bugetare
.


Cum vor creste veniturile bugetare: Prioritizare, colectare, fonduri europene

Bogdan Dragoi a spus ca, in 2012, pentru a creste incasarile la bugetul de stat se vor prioritiza veniturile, se va imbunatati colectarea si se vor atrage mai multe fonduri europene.

Pe partea de cheltuieli, ministrul a precizat ca “s-au realizat foarte multe reforme, astfel ca nu vor fi introduse masuri structurale”.

“In ceea ce priveste prioritizarea veniturilor, am avut deja discutii cu Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Transporturilor pentru a analiza investitiile si cheltuielile, astfel incat sa fie structurate proiectele dupa gradul de finalizare. Discutiile vor fi extinse la nivelul tuturor ministerelor, urmatoarele fiind Ministerul Sanatatii si Ministerul Mediului”, a declarat Dragoi.

Ministrul Finantelor a mentionat ca Romania va primi asistenta de la Banca Mondiala pe partea de colectare a impozitelor si taxelor. Dragoi a mai afirmat ca tara ale o legislatie fiscala conform acquis-ului comunitar, doar ca ministerul trebuie sa o puna in vigoare.

“De fiecare data cand un guvern zice ca va lupta cu evaziunea fiscala se dovedeste a fi o vorba goala de continut. Noi vrem o mai buna colectare. (…) Premierul ne-a dat un termen de 60 de zile pentru imbunatatirea colectarii. Au mai ramas 40 de zile, dati-ne acest termen si atunci vom trage linie si vom lua masuri dupa aceasta perioada”, a adaugat Dragoi.

Pe partea de fonduri europene, ministrul a explicat ca este ferm convins ca pana la finele anului programul POSDRU (Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane) va fi deblocat si ca Trezoreria Statului se va asigura ca exista finantare pana la repornirea programului.

Totodata, Dragoi a spus ca ministerul lucreaza cu sistemul bancar si ca doreste o implicare a acestuia in finantarile europene, inca din procesul de certificare a proiectului.


Dragoi: Guvernatorul Isarescu are intotdeauna foarte bune intentii

“Guvernatorul Isarescu stie clar delimitarea politicilor in stat, am lucrat foarte bine cu el in ultimii ani si, fiind un om cu foarte bune intentii ii voi asculta sfatul”, a declarat ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, intrebat cum comenteaza faptul ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a precizat ca sistemul fiscal actual iti da o singura sansa, aceea de a face evaziune fiscala.

Ministrul de Finante a spus ca prima declaratie a guvernatorului a fost scoasa din context.

Isarescu declara, in urma cu doua saptamani, ca modelul antreprenorului roman, care vrea sa fie si patron si manager, dar si sistemul fiscal conceput astfel incat sa forteze managerii sa faca evaziune fiscala, sunt piedici in dezvoltarea pietei de capital din Romania.


Management privat la Loteria Romana

Ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, a precizat ca va selecta management privat pentru Loteria Romana, cu scopul de a eficientiza compania si de a-i creste cota de piata.

"Loteria Romana este singura societate coordonata de Ministerul Finantelor care se poate incadra in prevederile Ordonantei de Urgenta 109/2011, care reglementeaza introducerea managementului privat la societatile de stat", a explicat Dragoi.

In 2010, Loteria Romana a inregistrat un profit net de 121,15 milioane lei, in scadere cu aproape 20% fata de anul precedent. Cifra de afaceri s-a diminuat cu 23%, la 1,1 miliarde lei.

Pentru 2011, Loteria Romana si-a bugetat o cifra de afaceri de 1,39 miliarde lei si un profit net de peste 106 milioane lei.









Citeste si