Potrivit unui sondaj realizat de Gfk Romania la initiativa Visa Europe, plata taxelor si impozitelor locale cu cardul este o optiune atractiva pentru peste doua treimi dintre romani, insa aceasta perceptie ar fi serios afectata de introducerea unui comision pe tranzactie.

Astfel, daca ar fi introdusa o taxa pe tranzactie, doar 26% dintre romani si-ar mai plati impozitele la POS. Mai mult, 56% dintre respondenti au spus ca nu vor plati taxele cu cardul la POS sau online daca este adaugat un comision.

Plata taxelor si impozitelor locale cu cardul este posibila la POS in 145 de localitati si online in 52 de orase, iar, in prezent, niciuna dintre primarii nu percepe vreun comision pentru acest serviciu.

Cu toate acestea, potrivit Hotararii de Guvern 1235/2010 privind infiintarea Sistemului Nationala Electronic de Plata (SNEP), primariile pot percepe un comision de 2%, maxim 30 lei, pe tranzactie, desi Romania s-a angajat la nivel european ca nu va taxa suplimentar utilizarea cardului la plata impozitelor.

Citeste si:

“Romanii care traiesc in strainatate intampina si mai multe probleme in a-si plati taxele. Doua treimi dintre acestia considera ca a-si plati taxele si impozitele locale este dificil si ar plati direct cu cardul online daca ar avea aceasta optiune. In plus, speram ca numarul primariilor care accepta plata taxelor cu cardul, fara comision, va creste semnificativ intrucat permite contribuabililor sa plateasca mult mai rapid. Sondajul arata ca romanii s-au obisnuit sa nu plateasca comision la tranzactiile cu cardul si nu vor accepta usor o schimbare in acest sens. Probabilitatea platii taxelor cu cardul la POS sau online este semnificativ afectata de existenta unui comision”, a declarat Catalin Cretu, director general Visa Romania.

Ministrul Comunicatiilor, Razvan Mustea, a precizat ca prin platforma ghiseul.ro au fost efectuate 9.300 de plati in valoare de 1,7 milioane de lei.

„Din cele 9.300 de plati, aproximativ 10% au fost efectuate intre orele 22.00 si 09.00, de catre cetateni care muncesc peste hotare. Din pacate, doar 60 de primarii din cele 3.200 utilizeaza sistemul de plata online a taxelor si impozitelor ghiseul.ro si doar 30 dintre acestea au sisteme functionale”, a aratat Mustea.

Acesta a spus ca HG 1.235/2010 ar putea fi modificata in sensul introducerii unor sanctiuni pentru primariile care nu adera la ghiseul.ro, concomitent cu simplificarea procedurilor de inrolare in sistem.