Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), sustine ca banca centrala nu a introdus restrictii ale creditarii, fiind vorba doar de o disciplinare a creditului. Deocamdata este greu sa vorbesti despre creditare cand "ai atatea rani din trecut de vindecat".
Guvernatorul a reluat in deschiderea unui colocviu organizat de BNR cu tema "Instrumente juridice de restructurare si relansare a companiilor din Romania" discursul cu privire la expansiunea creditului cu buletinul.

"Si acum mai vin la mine persoane si imi spun: domnule, am luat si eu un credit acum 5 ani pe 10 ani, un credit de consum de 80 de milioane si abia am platit 20 de milioane.Ce am platit eu? Ai platit ce ai semnat. Pai nu mai stii ce ai semnat?", a spus Isarescu.

De asemenea, Isarescu nu a evitat sa critice din nou presa. Presa spune ca BNR a franat creditarea ca urmare a limitarii creditului de consum la 5 ani.

"Pai, nu am introdus restrictii, acestea sunt in avantajul creditorului, fac parte din disciplinarea creditului, dintr-o civilizatie a creditarii",a spus guvernatorul BNR.

El a explicat ca, dupa 2008, banca centrala a Romaniei atragea in repetate randuri atentia asupra riscurilor asociate unei creditari expansive cu ritmuri mari, de 80 -90% pe an.

Totodata, Isarescu a remarcat ca piata de consultanta din Romania a inregistrat o cerere dupa 2008 din ce in ce mai mare pentru servicii de restructurare.

Guvernatorul a precizat ca, in aceste conditii, unii se ambitioneaza sa spuna cu nu isi revine creditarea, dar cand "ai atatea rani din trecut de vindecat, de badijonat", este greu sa vorbesti de creditare.

1. Mai platiti rate la creditele cu buletinul luate in trecut?



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri