Austriecii de la Vienna Insurance Group (27,4%), alaturi de nemtii de la Allianz (13%) si francezii de la Groupama (9,4%) detin cea mai mare cota de piata in domeniul asigurarilor din Romania. Tot 13% din piata de asigurari, la egalitate cu Allianz, detine si singura companie romaneasca din Top 5, Astra, fiind urmata de italienii de la Generali.

Studiu Ensight

Asadar, Vienna Insurance Group cu 27,4%, urmata de Allianz -Tiriac Asigurari - 13%, Astra Asigurari - 13%, Groupama Asigurari - 9,4%, Generali PPF Holding - 8,1%, ING Asigurari de Viata - 6,5% si Uniqa Asigurari - 5,2% sunt cele mai mari grupuri de companii sau companii care opereaza pe piata locala de asigurari, in functie de cota de piata, conform unui studiu realizat de Ensight Management Consulting, cu privire la piata asigurarilor in Romania (click pe imagine).

Gradul de concentrare al pietei de asigurari din Romania a inregistrat in 2010 o noua crestere de 11%, dupa ce in 2009 aproape s-a dublat. Acest lucru a fost posibil datorita consolidarii unor grupuri internationale care activeaza pe aceasta piata, precum si datorita cresterii cotei de piata din 2010 a marilor jucatori de pe piata asigurarilor.

Potrivit sutdiului, piata asigurarilor din Romania este foarte dinamica, aratand tendinte diferite pentru asigurarile de viata si cele generale. In general, o dinamica mai mare a unui segment de piata este insotita de o dinamica mai redusa a celuilalt segment. In 2010, tendinta s-a inversat in comparatie cu 2009 pentru ambele segmente ale pietei de asigurari: desi intreaga piata a asigurarilor a inregistrat o scadere de 6% , segmentul de piata al asigurarilor de viata a marcat o crestere de 2%, condusa de cresterea de 9% a asigurarilor de viata cu componenta investitionala (de tip unit-linked), in timp ce segmentul asigurarilor generale a inregistrat, pentru prima oara in 8 ani, o contractie de 8% in lei.

In anul 2010, segmentul de retail al pietei de asigurari a crescut cu 4% pentru produsele de asigurari de viata si generale, in timp ce segmentul corporativ al pietei si-a redus bugetul pentru asigurarile generale cu aproximativ 15%. Aceasta situatie a aparut datorita faptului ca numeroase companii si-au inchis activitatile si/sau redus cheltuielile cu asigurarile.

In 2010, profitul agregat al pietei asigurarilor a inregistrat din nou o scadere de 25%, in comparatie cu 2009, in timp ce pierderile agregate au scazut, de asemenea, cu aproximativ 34%, conducand la un rezultat net negativ.

Costurile de achizitie si administrare au crescut usor in 2010 cu 1%, din cauza maririi cu 7% a costurilor de administrare (costul administrarii politelor de asigurare), in timp ce costurile de achizitie au inregistrat o scadere actuala de 8% in comparatie cu 2009, ca urmare a scaderii cheltuielilor pentru marketing si publicitate.

Din totalul primelor brute subscrise in 2010, 15% au fost cedate pentru reasigurare, reprezentand o scadere de 23% in comparatie cu 2009 si o scadere de 31% raportat la 2008. Scaderea din 2010 a primelor brute subscrise cedate pentru reasigurare a fost explicata in primul rand de schimbarile realizate privind strategia de reasigurare a majoritatii companiilor. Aceasta strategie a fost modificata odata cu adaptarea portofoliul de produse la noile cerinte ale pietei si ca urmare a analizei riscului portofoliului prin teste de stress.

Tendintele pietei asigurarilor din Romania vor include, pentru urmatorii 2-3 ani, identificarea si implementarea de masuri pentru imbunatatirea performantei si a eficientei activitatilor, reevaluarea canalelor de distributie, incluzand utilizarea mai frecventa a bancassurance ca si canal de distributie a asigurarilor, consolidarea activitatilor si rebranduirea.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri