Profitul UniCredit Tiriac Bank a scazut in IFRS, dar portofoliul de credite a urcat cu 17%

UniCredit Tiriac Bank a obtinut anul trecut un profit net de 159,4 milioane lei (38 milioane euro), potrivit standardelor de raportare financiara internationale (IFRS), in scadere cu 6,9% fata de 2010, ca urmare a evolutiei slabe a veniturilor in contextul economic dificil, a anuntat banca.

Pe de alta parte, profitul net potrivit standardelor de contabilitate locale (RAS) a fost mai mic, de 103,1 milioane lei, dar a marcat o crestere cu 80,3% fata de 2010.

„Consideram ca anul trecut am avut o evolutie relativ buna, raportat la contextul economic actual si la mersul pietei. Am beneficiat de resursele necesare si am avut disponibilitatea sa continuam creditarea cu promptitudine, sustinand astfel afacerile clientilor nostri si economia Romaniei. De altfel, am avut una dintre cele mai bune rate de crestere a creditarii la nivel de piata. Anul 2011 nu a fost unul mai usor pentru sectorul serviciilor financiare, avand in vedere ca presiunea asupra lichiditatii din piata a revenit, cerintele de capital s-au inasprit la nivel global, riscurile asociate creditului au crescut iar cresterea economica a fost slaba. Pentru noi este o prioritate si pentru 2012 sa marim volumul creditelor acordate economiei private, ca motor de crestere a veniturilor operationale”, a subliniat Rasvan Radu, directorul general al UniCredit Tiriac Bank.

Volumul creditelor din bilant a urcat cu 17,2% anul trecut, fata de finalul lui 2010, pana la 15,9 miliarde lei. Daca sunt incluse si creditele externalizate, volumul total a urcat la 18,6 miliarde lei.

Creditele pentru segmentul corporate au crescut cu 20%, volumul imprumuturilor pentru IMM-uri a urcat cu 33%, in timp ce avansul pentru creditele ipotecare a fost de 21%. In schimb, creditele de consum au inregistrat o scadere cu 20% fata de 2010.

In ciuda cresterii consistente a portofoliului de credite, banca a inregistrat o scadere cu 10,3% a veniturilor operationale, pana la 1,2 miliarde lei.

"Aceasta evolutie a fost determinata de scaderea veniturilor din dobanzi, pe fondul cresterii costului resurselor atrase. In acelasi timp, veniturile din comisioane au crescut cu peste 10%, pe fondul amplificarii volumului tranzactiilor financiare operate de banca", a mai precizat banca.

Depozitele clientilor au ajuns la 11,5 miliarde lei, la 31 decembrie 2011, in crestere cu 5% fata de finalul lui 2010, un avans mai accentuat inregistrandu-se pe segmentul persoanelor fizice.

Raportul intre credite si depozite la finalul anului trecut a fost de 138%.

De asemenea, volumul activelor a ajuns la 22,9 miliarde lei (5,3 miliarde euro) la finalul lui 2011, in crestere cu 9,9% fata de 31 decembrie 2010.

O evolutie pozitiva a fost inregistrata in ceea ce priveste provizioanele nete pentru activele financiare, preponderent credite ale clientelei, care au coborat anul trecut cu 24%.

Desi s-a temperat, deteriorarea calitatii activelor a continuat. Rata intarzierilor de peste 90 de zile la plata creditelor a ajuns la 11,7% in 2011 de la 10,8% cu un an in urma. Costul de risc anualizat a scazut la 204 puncte de baza, de la un nivel de 294 puncte de baza in 2010.

Acoperirea cu provizioane a portofoliului de credite a crescut pana la 8,3%. Volumul creditelor restructurate a reprezentat 17% din portofoliu la finalul anului trecut, sub nivelul de la sfarsitul lui 2010.

"Calitatea activelor bancii se plaseaza insa la un nivel mai bun decat media sistemului bancar", se mentioneaza in comunicatul bancii.

Rata solvabilitatii a fost de 11,4% potrivit RAS (calculat excluzand profitul inregistrat in 2011), confortabil peste nivelul reglementat. Provizioanele nete pentru activele financiare (preponderent credite ale clientelei) au coborat cu 24% in 2011 fata de anul 2010.

La ce se asteapta UniCredit in acest an?

"Nu ne asteptam la o redresare rapida a economiei Romaniei nici in 2012, avand in vedere incetinirea ritmului economic la nivelul zonei euro si nivelul inca redus al cererii interne. Aceste tendinte se vor suprapune probabil cu provocari legate de disponibilitatea lichiditatii, a capitalului, precum si de costul acestora. Cresterea riscurilor asociate creditului si presiunea asupra marjelor, intr-un context lipsit de mari oportunitati de crestere, vor continua sa puna presiune pe veniturile si profitabilitatea bancilor", a mai spus directorul general al UniCredit.

Cu toate acestea, Rasvan Radu spune ca exista si o serie de arii de activitate cu potential foarte ridicat, precum sectorul IMM-urilor si proiectele finantate din fonduri europene.

"UniCredit Tiriac Bank va dezvolta solutii care sa valorifice aceste tendinte pozitive si se va concentra pe sustinerea IMM-urilor si co-finantarii proiectelor care acceseaza fonduri europene. La nivel structural, vom incuraja creditarea in lei si vom gestiona cu atentie situatia surselor noastre de finantare”, a adaugat Radu.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri