Astfel, doua primele doua luni din an, Romania a raportat un deficit de 2,7 miliarde lei, respectiv 0,44% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat, in valoare de 29,3 miliarde lei, au fost cu 6,6% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent in termeni nominali si cu 0,1 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali un avans de 12,7% fata de anul precedent. Cele mai mari cresteri au fost la nivelul taxei pe valoarea adaugata (+9,4%), accizelor (+9,9%), impozitului pe venit (+25,8%).

O crestere semnificativa se poate remarca la alte impozite si taxe pe bunuri si servicii datorita colectarii in luna februarie a contributiei pentru finantarea unor cheltuieli in domeniu sanatatii conform art.1 din OUG nr. 77/2011 in suma de 208,8 milioane lei.

Contributiile de asigurari au fost in suma de 8,6 miliarde lei in urcare cu 10,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Citeste si:

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent atat in cazul veniturilor din impozite si taxe pe proprietate (+5,1%), cat si in cazul veniturilor nefiscale (+29,6%).

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 32 miliarde lei, au urcat in termeni nominali cu 7,3% fata de anul precedent dar s-au mentinut la acelasi nivel ca procent in PIB, de 5,2%.

Cresterea s-a inregistrat in principal la proiectele finantate din fonduri UE, cu 38% mai mari fata de anul 2011 si dobanzi cu 24,8%.

Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au majorat cu 10,2%, ca urmare a platilor din fondul de sanatate pentru servicii medicale si medicamente, precum si cheltuielile de personal cu 3%, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 4,5 miliarde lei crescand in termeni nominali de 1,6 ori fata de aceeasi perioada a anului precedent.