Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni trei banci cu 6,254 miliarde de lei (1,42 miliarde de euro), pentru o perioada de sapte zile, printr-o licitatie repo, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an.

Prin astfel de operatiuni, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, scrie Mediafax.

Saptamana trecuta, banca centrala a imprumutat trei banci cu 5,849 miliarde de lei (1,33 miliarde de euro), tot pentru o perioada de sapte zile, la dobanda de politica monetara, de 5,5% pe an.

Consiliul de Administratie al BNR a decis joi sa reduca cu 0,25 puncte procentuala nivelul ratei dobanzii de politica monetara, de la 5,5% la 5,25% pe an, nou minim istoric.

BNR a organizat saptamanal cate o licitatie repo, incepand cu 17 octombrie.

Dealerii cred ca aceste imprumuturi sunt in continuare angajate fie de banci care nu pot atrage bani din piata, fie de banci care finanteaza la randul lor Ministerul Finantelor.

Bancile comerciale parctica luni dobanzi pentru sumele plasate pe termen de o saptamana de 3,75 - 4,25%, usor mai jos fata de vineri, cand acestea au fost de 3,94 - 4,44%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Un ultim tun la Sectorul 1? Asfaltări și borduri de 270 mil. euro
Setari Cookie-uri