Cursul de schimb a fost stabil in sedinta interbancara de joi si a incheiat sesiunea in scadere usoara, la 4,3710 - 4,3720 lei/euro, intr-o piata linistita si cu volume reduse de valuta tranzactionata.
In jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,3710 - 4,3720 lei/euro, in scadere cu 0,27 - 0,3 bani fata de nivelul de la finalul sesiunii precedente, cand euro era tranzactionat la 4,3737 - 4,3750 lei.

La deschiderea sedintei de joi, bancile cotau euro la 4,3720- 4,3730 lei/euro, iar pana la inchidere cotatiile au fost stabile si au oscilat in intervalul 4,3710 - 4,3735 lei/euro, scrie Mediafax.

"Se pare ca interventiile indirecte ale BNR pentru a tempera deprecierea leului i-au determinat pe cei mai multi jucatori sa isi inchida pozitiile in care mizau pe deprecierea leului si au inceput sa vanda euro. Volumele de valuta tranzactionate sunt in continuare mici", a afirmat un dealer.

La finalul sedintei de la Bucuresti, zlotul se deprecia cu 0,2% in raport cu euro, in timp ce forintul se aprecia cu 0,2%.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat joi un curs de referinta de 4,3730 lei/euro, cu 0,12 bani sub nivelul stabilit miercuri. Banca centrala a anuntat in sesiunea precedenta un curs de referinta de 4,3742 lei/euro.

In schimb, leul a continuat sa se deprecieze fata de dolar, rata de schimb urcand cu 2,56 bani, de la 3,3211 lei/dolar la 3,3467 lei/dolar.

Pentru francul elvetian, cursul a urcat cu 1,01 bani, la 3,6426 lei/franc, cel mai ridcat nivel din luna septembrie. Francul elvetian s-a apreciat joi fata de moneda unica, in contextul crizei din zona euro, iar cursul a scazut pentru prima data sub pragul de 1,2 franci/euro impus de banca centrala a Elvetiei la inceputul lunii septembrie.

Dobanzile au continuat sa scada, intrucat ratele la contractele swap pentru scadenta la o zi se tranzactioneaza in apropierea pragului de 0%. Swap-ul valutar este o tranzactie in care doi parteneri schimba anumite sume exprimate in doua valute diferite si le returneaza la o data stabilita, dobanda fiind calculata din diferenta dintre cursul spot si cotatia forward fixata in momentul incheierii contractului.

Randamentele afisate joi de bancile comerciale pentru depozitele cu scadenta la o zi au scazut de la 3,01 - 3,51% la 2,32 - 2,82%. Totodata, dobanzile pentru sumele plasate pe termen de o saptamana au coborat de la 3,38 - 3,88% la 2,85 - 3,35%.

ING a notat recent, in urma publicarii datelor privind rezervele valutare, ca este posibil ca intrarile de fonduri europene sa fi fost de proportii in martie si aceasta sa fi sustinut detensionarea recenta a pietei monetare.

Potrivit economistului ING Bank, Vlad Muscalu, dobanzile pentru contractele swap cu maturitatea la o zi si doua zile au coborat si sub 0% (la circa -0,5%).

"Date recente sustin aceasta idee. Ministerul Afacerilor Europene a aratat ca platile interne catre beneficiari din luna trecuta s-au ridicat la 1,5 miliarde lei, in timp ce ministrul Agriculturii a declarat la finalul saptamanii trecute ca fondurile europene atrase in primul trimestru al acestui an de acest minister au depasit un miliard euro", arata un raport ING Bank.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri