Afirmatiile privind scaderea colectarii in 2011 sau o subdimensionare a veniturilor in acest an sunt profund gresite, pentru ca pleaca de la premisa falsa ca toate componentele dintr-un buget merg in linie cu cresterea PIB, a declarat miercuri pentru Mediafax ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi.
"S-a spus ca PIB a urcat, dar veniturile s-au diminuat. Complet fals. De fapt, ponderea veniturilor, excluzand agricultura, este in ambii ani de 32,4% din PIB. Cum PIB-ul nominal a fost mai mare in 2011, rezulta ca sumele colectate au fost mai mari", a adaugat Dargoi.

In ceea ce priveste programul pentru acest an, ministrul Finantelor nu poate preciza inca impactul asupra veniturilor bugetare, insa isi mentine parerea ca nu se poate discuta pe evolutii liniare.

"Constructia veniturilor bugetare se realizeaza nominal, componentele din buget au dinamici mai mult sau mai putin in linie cu cea a cresterii economice, iar un calcul ce tine exclusiv de ponderea din PIB nu este uzual (...) Veniturile bugetare vor fi ajustate odata cu modificarea cadrului macroeconomic, dar asta nu inseamna ca vor merge in linie cu dinamica nominala a PIB. Este gresit un astfel de mod de clacul", a spus Dragoi.

Liderul eurodeputatilor PDL, Theodor Stolojan, a publicat luni un material in care sustine ca anul trecut a scazut gradul de colectare, intrucat ponderea veniturilor s-a limitat la 31,8% din PIB, raportat la valoarea nominala a acestui indicator, mai mare decat estimarile initiale. In aceste conditii, Stolojan atrage atentia ca si in constructia bugetara pe 2012 s-ar putea inregistra o scadere a ponderii veniturilor in PIB, a carui estimare a urcat de la 580 de miliarde lei la 609 miliarde lei.

PIB-ul nominal a fost in 2010 de 522.561 miliarde de lei, iar in 2011 de 578.552 miliarde de lei, cresterea fiind de 10,7%. PIB nominal a fost estimat anul trecut de Comisia Nationala de Prognoza la 548 de miliarde lei in 2011.

Dragoi insista ca anul trecut, cresterea la venituri fara agricultura este de 10%, iar avansul PIB fara componenta agricultura an la an este de 10,7%.

El a amintit ca anul trecut pe langa agricultura la cresterea PIB au contribuit si stocurile, a caror crestere chiar poate afecta veniturile bugetare, prin diminuarea profiturilor.

In acelasi timp, ministrul Finantelor a explicat ca impozitele pe venit depind in mod direct de nivelul castigurilor si de numarul de salariati, si nu de evolutia PIB.

O situatie similara se regaseste si la nivelul TVA, care depinde in primul rand de evolutia consumului si nu performeaza in linie cu cresterea economica daca PIB-ul se bazeaza intr-o mare masura pe exporturi, de exemplu.

Stolojan a concluzionat ca fara o majorare a veniturilor programate pentru acest an, an electoral, statul va fi obligat sa continue reformele, sa reduca numarul de salariati din sectorul public sau sa comprime alte cheltuieli pentru a putea aplica reintregirea salariilor bugetarilor.

"Daca avem in vedere ponderea prevazuta a veniturilor bugetare in PIB de 33,7%, atunci veniturile bugetului ar trebui sa ajunga la 205 miliarde lei. Dar 33,7% inseamna ca, in mod real, angajamentul de lupta impotriva evaziunii fiscale sa aiba si rezultate. Daca insa aceasta «lupta» nu are rezultate si ramanem tot la ponderea veniturilor bugetului in PIB din anul 2011, de circa 32%, atunci pentru anul 2012, chiar si in conditiile unui PIB de 609 miliarde lei, obtinem tot veniturile prevazute de 195 miliarde lei. In aceasta situatie nedorita, evident, resursa pentru reintregirea salariilor in sectorul bugetar trebuie realizata prin continuarea reformelor si reducerea numarului de salariati din sectorul public sau prin comprimarea altor cheltuieli", adauga Stolojan.
El insista ca, din acest motiv, Ministerul Finantelor trebuie sa-si clarifice pozitia cat mai repede fata de bugetul pe anul 2012.

"Reintregirea salariilor din sectorul bugetar nu inseamna nicidecum revenirea si la puterea de cumparare a acestora, avuta inainte de taierea cu 25% a veniturilor, datorita inflatiei din anii respectivi, inclusiv din 2012", mai noteaza Theodor Stolojan.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri