Fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, care va conduce Directia de Verificari Fiscale, anunta ca verificarea persoanelor cu venituri mari va incepe in partea a doua a anului cu un prim lot de 300-400 persoane care anul trecut au avut venituri de peste 3 milioane euro si detineri de peste 20 milioane euro.
Blejnar a declarat intr-un interviu acordat Mediafax ca, pe langa aceasta categorie de persoane cu venituri mari care va fi monitorizata si verificata de aparatul central al ANAF, prin intermediul serviciilor judetene vor fi controlate si celelalte persoane fizice.

"Din acest an, dupa prelucrarea Declaratiilor 200, deci dupa 25 mai termenul limita de depunere, prelucrand bazele de date, vom elabora o lista cu in jur de 300-400 persoane, dupa doua mari criterii: venituri de peste 3 milioane de euro in anul 2011 si detineri de peste 20 milioane euro. Desigur ca, pe langa aceasta categorie care va fi monitorizata si verificata de aparatul central al ANAF, am constituit servicii in fiecare judet si sector al municipiului Bucuresti care se vor ocupa de verificarea persoanelor fizice si de modul in care isi platesc impozitele si taxele, persoanele care nu sunt in categoria primelor 300", a spus Blejnar.

Intrebat cati bani au transferat in afara tarii romanii bogati, fostul sef ANAF raspunde ca nu dispune de asemenea informatii si ca nici nu au fost verificate pana in prezent conturi din banci straine, deoarece cadrul legal care permite impozitarea cu 16% a veniturilor a caror sursa nu poate fi identificata a fost reglementat abia in decembrie 2010.

Potrivit unui document guvernamental prezentat de Mediafax la finele lunii martie, ANAF va incepe actiunile de control in cazul marilor averi, cu scopul impozitarii, odata cu prelucrarea declaratiei de venit pe anul trecut, care trebuie depusa cel tarziu la 25 mai, prin intermediul unei directii al carei personal a fost limitat la 50 posturi.

Actiunile de control vor fi initiate in baza deciziei din decembrie 2010 a Guvernului, conform careia persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate vor plati un impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori.

Infiintarea departamentului care sa verifice persoanele cu mari averi a fost insa autorizata de Guvern abia la jumatatea anului 2011, cu o schema de personal limitata la 50 posturi, fara sa fie anuntata si o data de incepere a actiunilor de control.

"Tinta de venituri era pe tot anul,din presa am aflat ca trebuie sa fac in doua luni"


Fostul sef al ANAF Sorin Blejnar afirma ca tinta de colectare a unor venituri suplimentare de 1,5% din PIB din combaterea evaziunii fiscale a fost stabilita initial pentru sfarsitul anului, dar ca ulterior a aflat, din comunicarea de presa, ca trebuie sa indeplineasca obiectivul in doar doua luni.

Sorin Blejnar, revocat de catre primul-ministru din postul de presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) pentru neindeplinirea tintei de colectare a acestor venituri suplimentare in termen de doua luni, afirma ca in discutia initiala avuta cu seful Guvernului i s-a transmis ca are timp pana la sfarsitul anului sa colecteze aceste venituri si ca in urmatoarele doua luni se va evalua doar daca este "pe drumul cel bun".

Discutia a avut loc in sedinta comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale, in prezenta tuturor participantilor.
"O sa va spun un lucru in premiera. In urma cu doua luni, domnul prim-ministru a solicitat, la acea discutie, sa aducem 1,5% din PIB pana la sfarsitul anului 2012, spunandu-ne ca in urmatoarele 60 de zile vom fi evaluati cu totii sa vada daca suntem pe drumul bun. Ulterior, comunicatul de presa al Guvernului, pe care l-am vazut si eu, a spus ca avem termen in 60 de zile sa adunam 1,5%", a spus Blejnar.

El afirma ca a evitat sa interpreteze in vreun fel aceasta modificare ce nu i-a fost comunicata direct si explica faptul ca tinta este nerealizabila intr-un interval de doua luni din punct de vedere al incasarilor efective, ci poate fi luata in calcul doar din perspectiva sumelor stabilite si care pot fi colectate dupa solutionarea contestatiilor.

Evaziunea fiscala nu poate fi cuantificata;trebuia sa adun doua miliarde euro din X


Fostul sef al ANAF Sorin Blejnar spune ca nu poate cuantifica nivelul actual al evaziunii fiscale si nici nu poate indica o cifra totala din care trebuia sa obtina suplimentar doua miliarde euro prin combaterea evaziunii, justificand ca Fiscul nu are o directie specializata pentru astfel de calcule.

Fostul presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) afirma ca, mai mult din discutii cu alte institutii ale statului, nivelul evaziunii fiscale pare a se situa "undeva" la 25-30% din PIB.

Intrebat care este suma totala din care trebuia sa colecteze suplimentar doua miliarde euro prin combaterea evaziunii fiscale, fostul sef ANAF raspunde "doua miliarde de euro din X".

"Este foarte greu de a cuantifica si a spune cat este evaziunea fiscala astazi. Evaziunea fiscala este foarte greu de identificat, foarte greu de definit, foarte greu de cuantificat. Nu stiu, cred ca undeva intr-un procent de 25-30% din PIB, din discutiile mai mult cu alte institutii ale statului, pentru ca noi nu avem o directie specializata sa faca aceste calcule si prognoze", a declarat Blejnar.

El nu poate avansa nici un termen in care evaziunea fiscala va fi redusa la un nivel modic, aratand ca pentru aceasta trebuie parcurse mai multe etape, pornind de la restructurarea ANAF.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri