Aplicarea reglementarilor Basel III privind capitalul bancilor va da posibilitatea doar ca trei banci din Romania sa mai finanteze IMM-urile, situatie care face necesara adaptarea acordului in functie de economia fiecarei tari, a declarat Ioan Hidegcuti, presedintele Fondului de Contragarantare.

"Daca se iau in calcul toate reglementarile Basel III privind adecvarea capitalului bancilor, doar trei banci din Romania vor mai putea credite pentru IMM-uri. De aceea, BNR si Asociatia Romana a Bancilor bat des drumul la Bruxelles pentru negocieri in ceea ce priveste normativele de aplicare a Basel III pentru a face reglementarile mai nuantate. Se negociaza perioada de implementare sa fie adaptata la starea economiei tarii respective. Nu se pot modifica reglementarile, ce s-a decis ramane in cuie, dar prin norme se mai pot nuanta reglementarile", a spus vineri Hidegcuti, citat de Mediafax.

El a amintit ca din 40.000 de firme mici si mijlocii functionale circa 16.000 au accesat credite bancare, restul fiind finantate din surse proprii.

Noile reguli privind adecvarea capitalului bancilor, prevazute in acordul Basel III, vor fi implementate treptat la nivel international incepand de anul viitor.

Modificarile presupun cerinte minime mai stricte privind adecvarea capitalului de rezerva la activele ponderate la risc, scopul noilor reguli fiind o mai buna pregatire a sectorului bancar la noi socuri, precum criza financiara mondiala din 2008-2009.

Implementarea Basel III va impune bancilor sa constituie rezerve de capital comun de 4,5% din activele ponderate la risc (fata de 2% sub incidenta Basel II) si o rata a rezervelor de capital de rang intai de 6% (de la 4%). In plus, noile reguli presupun constituirea unei rezerve obligatorii de conservare de 2,5%.

Totodata, bancile ar putea fi obligate sa constituie rezerve suplimentare de capital de 2,5% in perioade de crestere sustinuta a creditarii, la discretia autoritatilor nationale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Sporis, Raiffeisen Bank: IMM-urile trebuie sa afle DAE la credite