Banca Nationala a Romaniei (BNR) a oprit seria de reduceri consecutive de dobanda inceputa in noiembrie anul trecut, mentinand rata de politica monetara la 5,25% pe an, in linie cu estimarile analistilor.

Totodata, conducerea BNR a decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, la 15% si 20%.

BNR reafirma ca va urmari gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

Inainte de caderea Guvernului Ungureanu, analistii anticipau ca banca centrala va continua seria de reducere a dobanzii cu 0,25 puncte procentuale, inceputa in luna noiembrie a anului trecut.

Odata cu trecerea motiunii de cenzura si anuntul privind formarea guvernului de catre USL, sub conducerea lui Victor Ponta, majoritatea analistilor si-au schimbat prognozele si au mizat pe o decizie mai precauta a BNR, cel putin pana la instalarea viitorului cabinet.

O pozitie cheie in structura guvernamentala schitata de Victor Ponta o va ocupa prim-viceguvernatorul BNR, Florin Gerogescu, acesta urmand sa preia atat Ministerul Finantelor, cat si functia de vicepremier.

Asteptarile analistilor s-au modificat mai ales dupa ce s-au vazut presiunile puternice manifestate pe piata valutara imediat dupa anuntul privind caderea Guvernului Ungureanu. Cotatiile au atins valori maxime istorice atat vineri, cat si in sedinta de luni. In aceste doua sedinte cursul a urcat de la 4,3750 lei/euro la 4,4150 lei/euro

Chiar in timpul sedintei CA de politica monetara de miercuri dimineata, cursul a deschis in urcare, atingand un nou maxim istoric, de 4,314 lei/euro, dupa care a inceput sa scada, potrivit dealerilor, ca urmare a interventiilor BNR.

Banca centrala a redus dobanda cheie cu un punct procentual la cele patru sedinte CA care au avut loc in perioada noiembrie 2011 - martie 2012, iar rata este acum la un minim istoric.
Rata inflatiei a cazut la minime istorice din toamna anului trecut, dupa disparitia efectului de baza al majorarii TVA de la 19% la 24% in iulie 2010.

In aceste conditii, banca centrala a inceput in luna noiembrie un ciclu de reducere a ratei dobanzii de politica monetara si de adecvare corespunzatoare a conditiilor lichiditatii.

CA al BNR a analizat si aprobat raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 8 mai 2012.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri