Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat patru banci comerciale cu 6,492 miliarde lei (1,474 miliarde euro), pentru sapte zile, printr-o licitatie repo, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an.

O suma mai mare a fost imprumutata de BNR la 12 martie, cand patru banci au luat 6,724 miliarde lei (1,544 miliarde euro), scrie Mediafax.
Prin astfel de operatiuni, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat.

Bancile comerciale au afisat luni dimineata dobanzi de 4,01% - 4,51% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana, foarte apropiate de cele de vineri, de 4,08% - 4,58% pe an.

La licitatia organizata saptamana trecuta de BNR au participat sase banci, care au imprumutat 6,1 miliarde lei (1,38 miliarde euro). Aceasta a fost prima licitatie din 2012 cand la operatiune au participat mai mult de patru banci.

La precedentele licitatii, imprumuturile erau angajate de un numar restrans de banci, respectiv 3-4 institutii, iar dealerii considerau ca fondurile erau utilizate in principal pentru finantarea Ministerul Finantelor. Cresterea numarului de participanti poate arata ca unele banci au nevoie de finantare si nu pot atrage bani din piata.

BNR a organizat saptamanal cate o licitatie repo, incepand cu 17 octombrie, iar cea mai mare suma a fost acordata pe 12 decembrie, cand noua banci au imprumutat 7,63 miliarde lei (1,7 miliarde euro).

Banca centrala a mentinut saptamana trecuta rata de politica monetara la 5,25% pe an, oprind seria de reduceri consecutive de dobanda inceputa in noiembrie anul trecut. Decizia BNR a fost anticipata de analisti dupa caderea Guvernului Ungureanu. Anterior, analistii anticipau ca banca centrala va continua seria de reducere a dobanzii cu 0,25 puncte procentuale, inceputa in luna noiembrie a anului trecut.

In zilele imediat dupa caderea Cabinetului Ungureanu cursul de schimb a atins valori maxime istorice, de 4,4314 lei/euro, pe piata interbancara. Rata de referinta anuntata de BNR a atins miercuri nivelul maxim istoric de 4,4168 lei/euro, iar in zilele urmatoare a revenit foarte aproape de 4,4 lei/euro.

Guvernatorul BNR a vorbit miercuri pentru a doua oara in ultimele luni despre o depreciere a leului pe baza fundamentelor macroeconomice. Aceasta ultima declaratie sugereaza chiar ca banca centrala ar putea fi confortabila cu noul nivel al cotatiilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si