Cotatiile monedei nationale s-au stabilizat usor peste 4,44 lei/euro la finalul sesiunii interbancare de luni, dupa ce au atins un maxim de 4,4450 lei/euro, moment in care BNR a intervenit indirect pentru a tempera deprecierea leului, potrivit unor dealeri.
In jurul orei 16:30, operatiunile se incheiau la 4,4425 - 4,4435 lei/euro, in crestere fata de nivelul de vineri seara, cand schimburile se realizau la 4,4400 - 4,4415 lei/euro, relateaza Mediafax.

La deschiderea sedintei de luni, euro era cotat la 4,4360 - 4,4390 lei, iar in prima parte a zilei cursul a atins un minim de 4,4315 lei/euro, intrucat unii participanti la piata se asteptau la interventia BNR pentru a sprijini leul.

Spre jumatatea zilei, insa, cotatiile au revenit in urcare, in conditiile in care jucatorii nu au "detectat" prezenta bancii centrale in piata, iar in jurul orei 13:00, bancile afisau cotatii de 4,4445 - 4,4460 lei/euro.

"Dupa ce cursul a atins un maxim de 4,4450 lei/euro, au aparut in piata ordine semnificative de vanzare de euro, iar din modul de operare cel mai probabil a fost banca centrala. Dupa aceasta interventie indirecta, rata de schimb a coborat la 4,44 lei/euro, pe volume de tranzactionare in crestere", a spus dealerul unei banci.

In acelasi timp, valutele din regiune au consemnat pierderi mult mai pronuntate, de circa 1,1%, din cauza temerilor investitorilor legate de o posibila iesire a Greciei din zona euro. Totodata, premierul elen avertizeaza ca Grecia ar putea intra in incetare de plati la inceputul lunii iunie, mai devreme decat se credea.

Pietele financiare sunt sub presiune de la inceputul saptamanii trecute, dupa ce cele doua partide principale care sustin acordul Greciei cu institutiile financiare internationale nu au reusit sa obtina impreuna majoritatea, punand sub semnul intrebarii capacitatea tarii de a respecta conditiile convenite cu creditorii externi, de a evita falimentul si de a ramane in zona euro.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat luni un nou nivel record pentru cursul de referinta, de 4,4373 lei/euro, iar dealerii au spus ca banca centrala nu ar fi intervenit vizibil in piata inainte de stabilirea cursului de referinta, asa cum obisnuia.

Precedentul maxim istoric a fost atins vineri, la 4,4265 lei/euro.

Fata de finalulul anului trecut, cand a fost publicat un nivel de 4,3197 lei/euro, cursul afisat luni este mai mare cu 2,7%.
Leul a continuat sa se deprecieze si fata de dolar, iar rata a urcat cu 2,7 bani, la 3,4479 lei/dolar, reprezentand cel mai ridicat nivel din 1 iulie 2010. La data mentionata, referinta s-a situat la 3,5420 lei/dolar.

Pentru francul elvetian, cotatia a urcat la 3,6 lei/franc, un nou maxim incepand cu 5 septembrie 2011. La inceputul lunii septembrie, francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

Bancile comerciale practicau dobanzi de 3,78 - 4,28% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o zi, fata de 3,66% - 4,16% la inchiderea saptamanii trecute. Dobanzile pentru sumele plasate pe termen de o saptamana sunt de 3,91 - 4,41%, usor peste cele de vineri, de 3,85% - 4,35%.

Dealerii spun ca ratele de dobanda au fost supuse unor presiuni ascendente, ca urmare a presupuselor interventii valutare recente si la asteptari pentru noi asemenea episoade.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri