"V-am spus inca de zilele trecute ca am incredere foarte mare in ceea ce am discutat cu guvernatorul Bancii Nationale si ca aceasta evolutie a cursului de schimb nu avea legatura cu Romania, ci avea legatura cu tot ceea ce se intampla pe plan european, motiv pentru care si alte monede, fie ca a fost vorba de zlot, de coroana, de forint, au suferit poate chiar mai mult decat leul. Cand v-am spus ca am incredere in modul de gestionare a acestei situatii de catre Banca Nationala stiam pe ce ma bazez", a declarat Victor Ponta, citat de Mediafax.

Acesta a spus ca apreciaza cea mai mare parte a mass-media care, in opinia sa, s-a comportat responsabil si serios, dar ca a fost "deranjat de o televiziune care dadea cum a pierdut BNR batalia, cum se prabuseste leul fata de euro".

"Mi s-a parut extrem de iresponsabil. Ca sa nu fac ca domnul Basescu si sa precizez de cine e vorba, de televiziunea marelui meu prieten domnul Ghita, de RTV. Citeam, veneau in fiecare zi ca pica leul. Eu cred ca mass-media are o sarcina de a fi responsabila ca si noi, oamenii politici, cand e vorba de lucruri atat de importante si cand am avut incredere ca Banca Nationala si domnul Isarescu au control asupra situatiei stiam pe ce ma bazez", a spus Ponta.

Cursul de referinta anuntat de BNR a scazut joi cu 0,28 bani, la 4,4435 lei/euro, dupa patru zile consecutive in care rata oficiala a depasit record dupa record, iar dealerii spun ca BNR a continuat sa intervina indirect dupa ce cotatiile au revenit aproape de 4,4450 lei/euro.
Banca centrala a afisat miercuri cel mai ridicat curs de referinta leu/euro din istorie, de 4,4463 unitati.

Citeste si:

Cursul leului fata de euro s-a depreciat de la inceputul lunii mai pana miercuri cu 1,1%, initial din cauza turbulentelor de pe scena politica locala, la care s-au adaugat ulterior temerile privind soliditatea zonei euro.

In acest an, leul a scazut cu 2,93% in raport cu euro, de la un curs de 4,3197 lei/euro la finalul lunii decembrie.

Victor Ponta a participat, joi, la Conferinta Internationala "Nuclear 2012" gazduita de ICN Mioveni, unde a prezentat o lucrare cu tema "Strategia pro¬ducerii energiei nucleare, in context national si international.

Ulterior, premierul a ajuns la Uzina Dacia de la Mioveni, unde a vizitat linia de montaj, luand act de problemele si doleantele ridicate de directorul general al uzinelor, Jerome Olive.