Ziua Libertatii Fiscale este un eveniment organizat de Centrul de Economie Politica si Afaceri "Murray Rothbard", Societatea pentru Libertate Individuala si Centrul Independent de Studii in Economie si Drept.

"Noi calculam ziua libertatii fiscale printr-un indicator foarte simplu, respectiv ponderea cheltuielilor publice in PIB. Am ales aceasta zi pentru a da un semnal de alarma. Avem nevoie sa spunem oamenilor ca statul a cheltuit 37,7% din productia natiunii. Raportat la anul calendaristic, asta inseamna ca 138 de zile am muncit pentru stat", a spus economistul Bogdan Glavan (foto), presedintele Centrului de Economie Politica si Afaceri "Murray Rothbard".

Din acest motiv, 18 mai este Ziua Libertatii Fiscale pentru contribuabilii din Romania.

"Trebuie sa ajungem sa sarbatorim ziua libertatii fiscale cat mai devreme. Data ideala ar fi 1 ianuarie. Economistul Milton Friedman spunea urmatorul lucru: daca ai scazut taxele si ai castigat mai multi bani la buget, inseamna ca nu le-ai redus suficient", a completat Glavan.

El este pesimist in ceea ce priveste sansele ca Romania sa scape de o inasprire a fiscalitatii in 2013, avand in vedere ca "situatia este destul de neagra in Europa".

De asemenea, Glavan apreciaza ca, indiferent de motivul pentru care am ajuns in aceasta situatie, important este sa vedem cum vom iesi de aici. "Iesirea va fi foarte dura. Aceasta ajustare necesara a statului in toata Europa se poate face prin mai multe metode: prin cresterea fiscalitatii, prin reducerea cheltuielilor publice sau prin inflatie", a spus Glavan, in cadrul Intalnirilor wall-street.ro.

Intrebarea care se pune in acest moment se refera la cea mai probabila si avantajoasa iesire din aceasta situatie, inclusiv pentru Romania, care "este ca o frunza in bataia uraganului". "Banuiesc ca cea mai profitabila metoda va fi cresterea fiscalitatii, deoarece prin reducerea cheltuielilor publice se va atinge un nivel de suportabilitate, iar Romania a fost campioana la acest capitol. Insa, in Grecia, Spania sau Italia ma indoiesc ca se va putea face acest lucru si vom asista la aceasta moda a cresterii taxelor".

Citeste si:

wall-street.ro organizeaza constant intalniri cu cei mai importanti oameni din industrii-cheie, intr-un efort asumat de sprijinire a pietelor, a educarii clientilor si a cresterii transparentei.

Jurnalistii wall-street.ro au discutat de aceasta data cu Bogdan Glavan, profesor de economie la Universitatea Romano-Americana, Cristian Paun, profesor de finante la Academia de Studii Economice, Alexander Milcev, Partener Taxe in cadrul Ernst & Young, Mihaela Mitroi, Partener Taxe in cadrul PricewaterhouseCoopers Romania si Dan Schwartz, Managing Partner in cadrul firmei de consultanta RSMScot despre cele mai recente propuneri de impozitare anuntate de Guvernul Ponta.

Citeste si articolul Tu stii cat muncesti pentru stat?

1. Cum credeti ca se va ajusta statul in contextul crizei datoriilor din Europa?