22 Mai 2012

Oancea, CSSPP: Riscul politic si o bursa subdezvoltata afecteaza functionarea pensiilor private



"Lipsa unui acord la nivel politic, guvernamental si al partenerilor sociali cu privire la politica publica de reformare a sistemului de pensii pe termen lung, reprezinta unul dintre punctele slabe pentru sistemul din Romania", apreciaza Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
"Sistemul de pensii private din Romania, comparat cu cele prezente in alte tari din Europa, este un sistem care are produse foarte simple si usor de inteles, pentru ca nu se ofera servicii foarte diversificate sau mai multe tipuri de produse astfel incat sa creeze confuzie pentru contribuabili", a declarat Mircea Oancea.

Declaratiile au fost facute in cadrul celei de-a XV-a Editie a FIAR - Forumul International Asigurari - Reasigurari, desfasurat la Sinaia. Prima zi de conferinte FIAR este dedicata Zilei Brokerilor si Zilei Pensiilor Private care se vor desfasura in paralel la Cazinoul din Sinaia.

Cu toate acestea, "lipsa unui acord la nivel politic, guvernamental si al partenerilor sociali cu privire la politica publica de reformare a sistemului de pensii pe termen lung, alaturi de situatia pietei financiare slab dezvoltate, unde nu exista foarte multe alternative de investitii pentru administratorii de pensii reprezinta puncte slabe si afecteaza functionalitatea sistemul din Romania", spune Oancea.

In opinia sa, alte puncte slabe sunt reprezentate de riscul politic, contributiile reduse, veniturile mici, criza economica, stimulente financiare insuficiente, legislatia primara neactualizatã sau concurenta si eficienta redusa.

Pe de alta parte, inexistenta dezbaterilor publice de fond in domeniul pensiilor private si lipsa unei campanii guvernamentale de informare si educare a populatiei au ca efect slabirea increderii populatiei in sistemul de pensii private.



Citeste si