Presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, spune ca bancile din Romania au cedat, de la inceputul crizei, catre diferite vehicule speciale, in special din afara tarii, credite neperformante de peste 5 miliarde euro.

“CEC Bank nu a vandut niciun leu pana acum, insa la alte grupuri bancare lucrurile stau altfel. Aceste banci au vandut credite cu probleme in special catre companii din afara tarii. Noi analizam aceasta posibilitate, dar, avand in vedere ca avem o retea foarte mare, ne vom folosi in continuare de personalul aferent pentru a ne recupera creantele”, a declarat Ghetea, in cadrul unei conferinte avand ca tema anuntarea rezultatelor financiare ale bancii pe anul 2011.

Potrivit datelor Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC), bancile au cedat anul trecut catre recuperatori credite cu probleme in valoarea de peste 550 milioane euro, reprezentand imprumuturi de consum fara garantii, carduri de credit si facilitati de overdraft.

CEC Bank a inregistrat in 2011 un profit net de 67,4 milioane lei, in crestere cu 26,6% fata de anul precedent.

Ponderea soldului creditelor restante si indoielnice in total portofoliu de credite a fost la finele lui 2011 de 9,6%, in urcare de la nivelul de 7,3% raportat cu un an in urma. Gradul de provizionare a portofoliului de credite era de 11,5%.

Citeste si:

„Nivelul de 9,6% a ponderii soldului creditelor restante si indoielnice era, la finalul anului trecut, superior celui de la nivelul sistemului bancar, care se ridica la 9,06%. Acest lucru se datoreaza faptului ca CEC Bank nu a vandut credite neperformante”, a adaugat Ghetea.

CEC Bank a restructurat anul trecut 15,3% din portofoliul de credite, din care circa 9,8% aferent creditelor pentru persoane fizice (4.623 credite in valoare de 455 milioane lei) si aproape 19,8% aferent imprumuturilor acordate persoanelor juridice (1.274 credite in valoare de 1,12 miliarde lei).

Banca a inregistrat anul trecut un avans al creditelor de 7,3%, la 10,3 miliarde lei, in timp ce depozitele au urcat cu 16,6%, la 17,6 miliarde lei. Activele CEC Bank au crescut cu 14,3%, la 24,8 miliarde lei, institutia de credit fiind pe locul al patrulea in topul bancilor locale in functie de acest indicator.

CEC Bank a investit 300 milioane lei in modernizarea retelei

CEC Bank a demarat in 2007 un proces de modernizare a retelei si a brandului, investitiile in cadrul retelei de sucursale si agentii s-au ridicat in ultimii cinci ani la 300 milioane lei.

„In 2006 atractia pentru CEC era aproape zero. Toata lumea vroia la o banca nou venita in tara, cu capital strain, care isi deschidea sedii pe bulevardele din mariile orase. In perioada 1990-2007, cota de piata a bancii a coborat de la 32,9% la 4,03%. In prezent, cota de piata este de 6,99%”, a aratat Radu Ghetea.

CEC Bank si-a majorat capitalul social cu aproape 44,3 milioane lei la inceputul lunii mai, pana la un nivel de 1,1 miliarde lei.