Declaratia lui Vasilescu vine in contextul in care cursul de schimb a atins un nou maxim istoric, de 4,4587 lei/euro, in crestere cu 0,3% comparativ cu nivelul anuntat in sedinta precedenta.

„Deprecierea din ziua de 23 mai a fost cauzata, ca si in zilele de 8-16 mai, in principal de vestile rele venite din zona euro. In intreaga regiune, monedele au suferit deprecieri accentuate. Daca piata valutara, incepand din 17 mai pana in 21 mai, parea sa-i imprime leului o noua tendinta, de apreciere in raport cu euro, calmarea cursului s-a produs sub influenta unor informatii daca nu linistitoare cel putin cu un grad de pesimism ceva mai redus venite de la reuniunea G8. Luni insa bursa stirilor si-a schimbat trendul si pesimismul a revenit. Toate monedele din regiune au suferit noi deprecieri”, a precizat consilierul guvernatorului BNR.

Acesta a aratat ca fata de 8 mai deprecierea leului a fost tot minima - cu numai 1,26%, in timp ce zlotul polonez s-a depreciat cu 3,87%, forintul unguresc cu 5,16% si coroana ceha cu 1,85%.

Citeste si:

„Ziua de 23 mai a fost agitata pe toate pietele lumii. Comentariile fostului prim-ministru grec Lucas Papademos, facute pentru Wall Street Journal si pentru CNBC - care opina ca „in cazul iesirii Greciei din Zona Euro consecintele pentru euro-sistemul financiar si pentru economia reala vor fi profunde iar costurile asociate vor fi de anvergura; si ca vor fi afectate, de asemenea, economiile din afara Zonei Euro”, au facut noi valuri. Socul s-a resimtit instantaneu. Euro s-a depreciat fata de dolar. In regiunea noastra, leul a sarit peste pragul de 4,45 iar zlotul, forintul si coroana s-au depreciat si mai mult”, a adaugat Vasilescu.

Oficialul BNR a mentionat ca desi fostul prim-ministru grec a introdus multi de daca, subliniind ca totusi scenariul divortului Greciei de euro „este putin probabil sa se materializeze”, undele socului produs s-au derulat repede si pe spatii largi.

Citeste si Un nou maxim istoric pentru curs! Economistii spun ca deprecierea leului va continua