Fata de primul trimestru al anului trecut, activele au inregistrat un declin de 16%, noteaza Mediafax.

Piraeus Bank a obtinut in Romania un profit inainte de taxe de 4 milioane de euro, in timp ce profitul inainte de provizioane a atins 33 de milioane de euro.

Soldul creditelor a scazut cu 1,7%, la 2,95 miliarde de euro, comparativ cu nivelul de 3 miliarde de euro raportat de grupul bancar elen in raportul financiar aferent anului trecut. Fata de primul trimestru al anului trecut, soldul creditelor s-a redus cu 7%.

Rata creditelor neperformante a crescut in primul trimestru de la 18,1% la sfarsitul anului trecut la 20,2%. Imprumuturile neperformante au scazut insa de la 58 milioane de euro in trimestrul al patrulea la 54 de milioane de euro.

Soldul depozitelor s-a redus cu 4% comparativ cu decembrie 2011, de la 915 milioane de euro la 878 milioane de euro. Fata de primul trimestru din 2011, soldul depozitelor a scazut cu 32%.

Banca detinea in Romania, la sfarsitul lunii martie, 149 de sucursale si 1.726 de angajati, in scadere de la 178 de unitati si 1.870 de salariati la sfarsitul anului trecut.

Citeste si:

La nivel de grup, Piraeus Bank a inregistrat un profit net de 298 milioane de euro, dupa pierderi de 5,4 miliarde de euro in ultimul trimestru al anului trecut, generate de participarea bancii la programul Greciei de restructurare a datoriilor.

Statul elen a distribuit o infuzie de capital de 18 miliarde euro catre cele mai mari patru banci grecesti institutiile de credit redobandind astfel accesul la operatiunile de refinantare ale Bancii Centrale Europene (BCE).

Astfel, National Bank of Greece, care detine in Romania Banca Romaneasca, a primit 6,9 miliarde euro, Piraeus Bank a incasat 5 miliarde euro, EFG Eurobank, proprietarul Bancpost, a obtinut 4,2 miliarde euro, iar Alpha Bank 1,9 miliarde euro.

Cele patru mari banci elene au inregistrat pierderi totale de aproape 28 miliarde euro in urma restructurarii datoriei de stat a Greciei, contabilizate la nivelul anului trecut. Pierderile au epuizat aproape in totalitate rezervele de capital ale institutiilor.

Bancile elene controleaza aproximativ 13% din activele sistemului bancar din Romania. Pe piata romaneasca sunt prezente, pe langa cele mai mari patru institutii de credit din Grecia, si subsidiarele locale ale Emporiki Bank (controlata de grupul francez Credit Agricole) si ATEBank.