Moneda nationala se tranzactiona in jurul cotatiei de 4,4640 lei/euro la finalul sesiunii de joi, aproape de nivelul de miercuri, in timp ce valutele din regiune au castigat pana la 2% fata de euro dupa decizia bancii centrale a Chinei de a reduce dobanda cheie pentru a sustine economia, informeaza Mediafax.

Leul a fost singura moneda din regiune care nu a beneficat de sentimentul pozitiv din regiune, iar dealerii explica aceasta evolutie prin faptul ca moneda nationala nu s-a corelat in ultima perioada nici cu deprecierile masive, fiind destul de stabil.

"Aceasta evolutie este rezultatul interventiilor BNR. Leul nu are motive sa se aprecieze, intrucat nu s-a corelat nici la pierderile din ultimele sesiuni. Au fost cativa straini care au incercat sa-l aprecieze dimineata, insa cererea comerciala de euro a intors cotatiile pe crestere", a spus dealerul unei banci.

Primele schimburie ale zilei au dus cotatiile pana la un minim de 4,4565 lei/euro, in scadere fata de nivelul de miercuri seara, cand euro era schimbat pentru 4,4625 - 4,4640 lei.

Ulterior, cererea comerciala de euro a intors cursul peste 4,46 lei/euro, iar maximul zilei a fost de 4,4670 lei/euro.

Sentimentul pozitiv din regiune a fost sustinut de anuntul privind scaderea dobanzii de politica monetara din China, pentru prima data din 2008, pentru a stimula cresterea economica pe fondul caderii cererii din zona euro, decizia contribuind la cresterea burselor europene si a indicilor futures pentru pietele din SUA si Asia.

Un alt factor care a sustinut cresterile pe pietele internationale a fost rezultatul unor licitatii de vanzare de obligatiuni din Spania, unde statul a reusit sa imprumute 2 miliarde euro, atingand fara probleme tinta propusa. Costurile de finantare au urcat insa simtitor.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat joi un curs de referinta pentru euro de 4,4625 unitati, in scadere cu 0,17 bani fata de miercuri, iar rata de schimb oficiala pentru dolar a coborat cu 2,36 bani, la 3,5455 lei/euro.

Pentru francul elvetian rata de schimb a coborat cu 0,33 bani, de la 3,7182 lei/franc la 3,7152 lei/franc.

Bancile comerciale practica dobanzi de 4,91 - 5,39% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o zi, apropiate de cele din sesiunea precedenta, in timp ce randamentele pentru o saptamana se plaseaza la 4,91 - 5,39%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si