18 Aprilie 2006

Activele nete ale fondurilor mutuale au crescut cu peste 35% in primul trimestru

Industria fondurilor de investitii si-a continuat in primul trimestru ritmul sustinut de dezvoltare inregistrat in partea a doua a anului trecut, in ciuda corectiilor negative inregistrate succesiv in februarie si martie pe piata bursiera, releva datele publicate luni de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), remise de Rompres.

La finele primului trimestru, fondurile deschise de investitii au inregistrat o crestere de active nete de peste 35,5 la suta fata de 31 decembrie 2005, iar fondurile inchise au obtinut o crestere de peste 18,3 la suta.

In luna martie au fost lansate doua noi fonduri deschise de catre EFG Mutual Funds Management Romania - Bancpost Plus, fond monetar, si respectiv Bancpost Active Balanced, fond diversificat, ambele fonduri avand deja cote de piata importante. De asemenea, in randul UNOPC a fost primit un nou mebru - societatea de administrare Star Asset Management, care se gaseste in etapa finala a pregatirilor pentru lansarea a doua fonduri noi in perioada imediat urmatoare.

Fondurile diversificate au continuat sa isi consolideze cota de piata, dupa ce intr-un interval de un an au reusit sa "detroneze" fondurile monetare, avand in prezent cea mai mare cota de piata - 37,8 la suta. si fondurile de actiuni au mai adaugat cateva procente in plus la cota de piata, ajungand la finele lunii martie sa detina o pondere de 22,3 la suta in total.

Chiar daca fondurile monetare sunt ca marime a activelor cu a doua cota de piata din industrie (27,5 la suta), acestea cat si fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix continua sa cedeze din cotele de piata detinute la finele anului 2005.

La 31 martie, fondurile deschise inregistrau active nete totale de peste 459 milioane lei /RON/ sau peste 130 milioane euro, iar fondurile inchise - peste 115,7 milioane lei sau 32,8 milioane euro.

In luna analizata, volumul de intrari nete de capital (diferenta dintre volumul subscrierilor si cel al rascumpararilor) a fost de peste 13 milioane lei, mai mic decat in luna anterioara.

Indicele Fondurilor Mutuale /IFM/ , indicator ce cuantifica randamentul mediu al fondurilor mutuale romanesti, a inregistrat in martie, pe fondul unei inflatii de 0,21 la suta, o depreciere de 1,41 la suta (-138,36 puncte).

De la inceputul anului, IFM a cunoscut o crestere de 1,09 puncte procentuale, iar fata de perioada similara a anului precedent, indicele s-a apreciat cu 12,35 la suta, pe fondul unei inflatii de 8,49 la suta pe aceeasi perioada.



Citeste si