Deficitul a urcat la 1,19% in mai. Vezi aici executia bugetara

Executia bugetului general consolidat s-a incheiat dupa primele cinci luni cu un deficit de 7,2 miliarde de lei, respectiv 1,19% din PIB, fata de un deficit de 1,28% din PIB in perioada similara din 2011 si de 0,83% din PIB dupa primele patru luni ale acestui an.

Comparativ cu primele cinci luni din 2011, deficitul este mai scazut cu 200 milioane de lei, noteaza Mediafax.

Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI sa reduca deficitul bugetar in acest an la 2,2% din PIB, de la 4,3% din PIB in 2011.

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 77,5 miliarde lei la finele lunii mai, inregistrand o crestere de 9,6%. Ca pondere in PIB, veniturile au avansat fata de mai 2011 de la 12,2% la 12,8%.

Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o crestere cu 11,7% fata de anul precedent, evolutii favorabile inregistrandu-se la taxa pe valoarea adaugata (+6,9%), accize (+8,2%), impozit pe venit (+18,9%), impozit pe profit (+9,7%).

O crestere semnificativa se remarca in cazul veniturilor din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii datorita colectarii incepand cu anul 2012 a contributiei pentru finantarea unor cheltuieli in domeniu sanatatii.

La nivelul administratiilor locale, executia bugetara arata o crestere cu 5% fata de anul precedent in cazul veniturilor din impozite si taxe pe proprietate.

Contributiile de asigurari au fost in suma de 21,5 miliarde lei, mai mari cu 7,7% fata de perioada similara a anului precedent.
Pe partea de venituri nefiscale, incasarile au urcat cu 6,3% si au totalizat 7 miliarde de lei.

In acelasi timp, sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice au crescut cu 55%.

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost mai mari cu 14%, totalizand 84,8 miliarde de lei, iar ponderea lor in PIB a urcat de la 13,5% la 14%.

Cresterea s-a inregistrat in principal la proiectele finantate din fonduri UE, cu 55,6% mai mari fata de anul 2011, dobanzi - 29,3% si cheltuieli de capital - 33,1%.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 11,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in special ca urmare a platilor facute pentru servicii medicale si medicamente, cat si pentru reparatii curente.

Cheltuielile de personal au avansat cu 0,5%, fata de aceeasi perioada a anului precedent intrucat in luna ianuarie 2011 nu este inclusa majorarea de 15% acordata personalului bugetar si nici platile aferente contributiei de asigurari sociale datorate de angajatorii din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala (salariile majorate si contributiile s-au platit incepand cu luna februarie 2011).

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 12,6 miliarde lei (2,1% din PIB), mai mari in termeni nominali cu 36,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri