Clientii din sectorul agricol sunt cei mai fideli din portofoliul ProCredit Bank, in contextul in care si-au onorat datoriile fata de banca in cel mai exact mod si au fost extrem de rezilienti in fata recesiunii, a spus Ilinca Rosetti, directorul general al bancii.
Portofoliul agro nu a fost extrem de influentat de criza, in contextul in care agricultorii au fost foarte rezilienti, intrucat dependenta acestora fata de alte sectoare din economie este mult mai mica.

Pe de alta parte, constructorii sau jucatorii din comert au avut probleme mult mai mari in tot acest timp.

Potrivit directorului ProCredit Bank Romania, Ilinca Rosetti (foto), rata de default la sfarsitul lui 2011 urcase la 5,5%, in crestere semnificativa fata de inceputul crizei. Totusi, Ilinca Rosetti a estimat, cu ocazia unei conferinte de presa prilejuita de aniversarea a 10 ani de activitate, ca aceasta rata a intrarii in incapacitate de plata se va stabiliza in acest an.

La sfarsitul anului trecut, ProCredit Bank avea un portofoliu de credite de 191,8 milioane euro, din care 53 milioane euro (27%) sunt acordate micilor afaceristi din sectorul agricol.

ProCredit Bank este recunoscuta a fi o banca care se adreseaza in special IMM-urilor, considerate motorul dezvoltarii economice.

"Este mai putin important sa oferi un produs dedicat IMM-urilor, cat sa iti ai o intelegere cat mai buna a acelei afaceri, pentru a te asigura ca acel IMM va exista si peste zece ani", a spus Rosetti.

Lectia crizei: Trebuie sa te astepti ca perspectivele sa nu fie mereu pozitive

Directorul general al ProCredit Bank recunoaste ca recenta criza financiara a schimbat universul bancar din Romania. "Am reusit sa invatam lectii valoroase, iar multi dintre clientii nostri ne sunt alaturi inca de la inceputul activitatii noastre", a spus Rosetti.

Ea a subliniat ca, la nivel institutional, realitatea crizei ne invata ca perspectivele nu sunt intotdeauna pozitive si dupa o perioada de boom poate urma ceva neasteptat.

"Ne-am schimbat abordarea cu privire la gestionarea riscului si am revazut acest proces", a concluzionat Rosetti.

De asemenea, experienta ultimilor ani a scos in evidenta cat de sensibile sunt micile afaceri in fata unei crize financiare, acestea fiind cele mai afectate, mai ales daca au fost prinse pe picior gresit, adica dupa ce au realizat investitii de marire a capacitatii de productie.

De multe ori, contactul firmelor mici cu criza a fost fatal, recunoaste directorul general al ProCredit Bank.

Acestea din urma au avut probleme inca din 2009, dar acum situatia s-a stabilizat. Si segmentul firmelor medii s-a stabilizat, dupa ce a trecut prin cele mai grele momente in 2010.

Pe de alta, firmele mari au fost cele mai reziliente la criza.

"Cred ca am adoptat totusi o strategie corecta, fiind aproape de clienti si pe timpul crizei financiare. Dorim sa fim banca principala pentru firmele mici si vrem sa dezvoltam cu acestea o relatie pe termen lung", a concluzionat Anja Lepp, presedinte al ProCredit Holding.

ProCredit Holding va deschide in iulie a 22 banca, in Germania, intrand astfel si in piata de origine, in contextul in care banca era prezenta pana acum in partea estica a Europei.

Activele grupului ProCredit se cifraza la 5,5 miliarde euro, avand o tendinta de crestere chiar si pe durata crizei. Doar ritmul de crestere a incetinit. De asemenea, grupul a stat pe profit in anii de criza, chiar daca in 2009 castigul net s-a comprimat la 10 milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri