Banca Nationala a Romaniei (BNR) a sanctionat anul trecut, cu amenda si avertisment scris, sase banci, pentru aspecte legate de nivelul indicatorului de solvabilitate si inregistrarea de catre institutia de credit a unui deficit de capital, activitatea de creditare, clasificarea portofoliului de credite, constituirea, regularizarea si utilizarea provizioanelor sau raportarea privind lichiditatea, administrarea riscului de credit si operational.

Raport anual

„Ca raspuns la tendintele inregistrate de piata bancara romaneasca, Banca Nationala a Romaniei si-a intensificat actiunile in planul diminuarii riscului de contagiune pe fondul crizei internationale, al echilibrarii structurii pe monede a creditelor si al imbunatatirii instrumentelor de interventie rapida in cazul institutiilor de credit aflate potential in dificultate. Monitorizarea zilnica a lichiditatii a constituit o prioritate in identificarea si prevenirea aparitiei unor sincope, in contextul general al restrangerii posibilitatilor de atragere de resurse”, potrivit raportului anual al BNR.

Banca centrala arata ca institutiile de credit au avut o atitudine prudenta in 2011 in ceea ce priveste asumarea riscurilor, astfel ca indicatorul de solvabilitate a fost de 14,9% la finele anului.

Bancile si-au majorat capitalul cu social cu 7,9% in termeni nominali, respectiv 4,7% in termeni reali, pana la un nivel de 18,3 miliarde lei.

Din punct de vedere al tarilor care detin participatii la capitalul social al bancilor autohtone si al sucursalelor bancilor straine, la finele anului trecut, primele trei pozitii au fost ocupate de Grecia, care si-a diminuat cota de la 25,5% la 22,9%, Austria, care si-a crescut ponderea de la 16,3% la 20,8% si Olanda, cu 11,5%, scadere de la 11,8%.

Conform BNR, riscului de credit i-au fost alocate 83,8% din cerintele de capital, riscului operational 14,3%, iar riscului de piata 1,9%.
Banca Nationala a mentionat ca institutiile de credit si-au diversificat serviciile bancare consacrate, furnizand servicii de investitii si de asigurari impreuna cu serviciile traditionale de depuneri si imprumuturi.

„La finele perioadei analizate, indicatorul de lichiditate a fost de 1,36 - superior nivelului minim reglementat (1) -, iar indicatorul care exprima lichiditatea cea mai rapida, respectiv lichiditatea imediata, a fost de 37,2%”, se arata in raportul anual al BNR.

Sistemul bancar a incheiat 2011 cu o pierdere de 777,3 milioane lei, mai mare decat cea din anul precedent, de 516,4 milioane lei, in pofida adoptarii unor masuri de redimensionare a retelelor teritoriale si de ajustare a necesarului de personal.

Anul trecut, bancile au inchis 124 de unitati, iar aproape 1.000 de angajati au plecat din sistem.

Potrivit BNR, in contextul volatilitatii monedei nationale si al unor dificultati financiare intampinate de companii si de gospodariile populatiei, principalii indicatori de cuantificare a riscului de credit au inregistrat o inrautatire.

Astfel, ponderea detinuta de expunerea bruta aferenta creditelor si dobanzilor clasificate in categoriile „indoielnic” si „pierdere” in totalul creditelor si dobanzilor clasificate s-a majorat de la 18,4% la sfarsitul lunii decembrie 2010 la 20,4% la 31 decembrie 2011, context in care institutiile de credit au fost nevoite sa constituie un volum mai mare de provizioane (30,7 miliarde lei la 31 decembrie 2011 fata de 23,6 miliarde lei la 31 decembrie 2010), cu impact direct asupra performantelor financiare, respectiv asupra profitabilitatii.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri