"Evolutia cursului reflecta factori conjuncturali externi. Deprecierea survine, probabil, pe fondul turbulentelor din zona euro", a raspuns ministrul Finantelor, Florin Georgescu, unei intrebari a jurnalistilor pe aceasta tema, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern.

Intrebat daca evolutia cursului valutar nu este influentata si de factori politici interni, precum posibila suspendare a presedintelui Traian Basescu, ministrul a raspuns ca nu are un "instrument" care sa masoare exact efectul acestor factori.

Cursul de referinta a urcat la 4,4715 lei/euro si a atins un nou maxim istoric, intr-o piata in care BNR a intervenit indirect prin vanzari de euro pentru a incetini deprecierea leului, cauzata de ordine de cumparare plasate de jucatori straini pe fondul tensiunilor politice din Romania.

Cursul a inceput sa creasca incet inca din a doua parte a zilei de marti, ca urmare a tensiunilor politice dintre PDL si USL. USL a reusit marti demiterea presedintilor ambelor Camere ale Parlamentului, precum si a Avocatului Poporului.