Cursul de schimb a incheiat sedinta in urcare, la 4,5375 - 4,5399 lei/euro, dupa o zi agitata in care cotatiile au stabilit un nou record pe piata interbancara, de 4,5400 lei/euro, in asteptarea votului din Parlament pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Cursul a depasit inca din prima ora precedentul record pe piata interbancara, inregistrat pe 25 mai, relateaza Mediafax.

Comisia Europeana a transmis vineri ca este ingrijorata in legatura cu ultimele evolutii din Romania, in special de actiunile care par a reduce puterile ale institutiilor independente precum Curtea Constitutionala, iar presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a vorbit cu premierul Ponta pentru a exprima ingrijorarea Comisiei.

O alta reactie de pe plan extern la situatia din Romania a venit prin purtatorul de cuvant al guvernului german, care a spus ca Berlinul este "foarte ingrijorat" cu privire la reformele politice din Romania si are "indoieli serioase cu privire la legitimitatea lor".

"Deja lumea se gandeste ca iti taie fondurile europene, incep procedura de suspendare ale votului din Consiliul Europei, pica dealul cu FMI. Se intreaba daca se repeta povestea Ungariei. Jucatorii mizeaza pe deprecierea leului. Oricum, si daca nu il suspenda pe presedinte, imaginea Romaniei a fost afectata negativ pe termen lung. Pe de alta parte, daca ne uitam la volumele de tranzactionare, sedinta de azi a fost una dintre cele mai bune din acest an. Rulajele au fost comparabile cu cele inregistrate in ziua cand a picat Guvernul Ungureanu", a afirmat un dealer.

Raportat la nivelul de la inchiderea sesiunii interbancare de vinerea trecuta, de 4,4470 - 4,4485 lei/euro, leul este depreciat cu 2%.


In primele minute ale sedintei de vineri, euro a fost la 4,5000 - 4,5025 lei, iar la ora 15:20 cursul a atins un maxim de 4,5380 lei/euro.
La scurt timp dupa atingerea recordului, bancile cotau euro la 4,5350 - 4,5375 lei, cu 4,75 - 4,8 bani peste ultimele cotatii de joi, de 4,4875 - 4,4895 lei/euro.

Cursul de referinta leu/euro anuntat vineri de BNR a atins un nou maxim istoric, de 4,5142 unitati, iar rata oficiala pentru dolar a batut un nou record si a urcat la 3,6480 lei/dolar.

Cotatia leu/euro a inceput sa creasca de marti, ca urmare a intensificatii aversiunii la risc a investitorilor pe fondul tensiunilor politice dintre USL si PDL, care au culminat cu propunerea de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

Dezbaterea si votul din Parlament asupra cererii USL de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu vor incepe la ora 17:00.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri