Potrivit intelegerilor cu organismele internationale - FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, statul roman trebuie sa constituie rezerve financiare in valuta (buffer) pana la valoarea echivalenta necesarului de finantare a deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice pentru circa 4 luni.

Potrivit MFP, la finele lunii aprilie 2012 buffer-ul se ridica la 3,1 miliarde euro si 2,3 miliarde dolari, rezultand un echivalent in euro de 4,9 miliarde euro.

Din aceasta rezerva, la data de 8 mai 2012 a fost rambursat un imprumut extern emis in euro in 2002, a carui valoare era de 0,7 miliarde euro, la care s-a adaugat dobanda aferenta in valoare de 0,06 miliarde euro.

Totodata, in perioada mai - iulie 2012 Ministerul Finatelor Publice a rambursat in lei titluri ajunse la scadenta in valoare de aproximativ 13,1 miliarde lei in contextul in care emisiunile pe piata interna au totalizat aproximativ 6,6 miliarde lei.

Citeste si:

„In urma operatiunilor de schimb valutar efectuate din buffer-ul de valuta, cat si alimentarilor in valuta ale acestuia, la data de 24 iulie 2012 soldul rezervei valutare era de circa 3,3 miliarde euro. Diferenta de aproximativ 0,85 miliarde euro a fost utilizata pentru contracararea tendintei de crestere a randamentelor pe piata primara a titlurilor de stat datorata situatiei tensionate de pe plan international, a celei aferente structurii lichiditatii din sistemul bancar romanesc, precum si a contextului intern”, se arata intr-un comunicat al Finantelor.

Conform MFP, aceasta utilizare a fost facilitata de aprobarea liniei de credit in valoare de 1 miliard euro de catre Consiliul Director al BIRD in cursul lunii iunie 2012, care este considerata de institutiile financiare intenationale drept componenta a rezervei financiare la dispozitia Ministerului Finantelor Publice.

„Prin urmare, resursele disponibile se afla la acelasi nivel pe care-l inregistrau la finalul primei decade a lunii mai, chiar daca structura acestora este diferita fata de acel moment”, se mai spune in informarea MFP.