Leul s-a apreciat in primul semestru al anului doar in fata a doua monede din cele 29 pentru care Banca Nationala a Romaniei (BNR) anunta zilnic cursul de schimb, respectiv dinarul sarbesc si realul brazilian, potrivit datelor analizate de wall-street.ro.

Astfel, in perioada 4 ianuarie – 29 iunie 2012, leul s-a apreciat cu 6,15% in raport cu realul brazilian si cu 5,9 fata de dinarul sarbesc.

In schimb, moneda nationala a inregistrat cea mai notabila depreciere in primele sase luni din 2012 fata de forintul unguresc – 14,2%, lira turceasca – 9,5%, peso-ul mexican – 8,3% si zlotul polonez – 8,2%.

"Leul a avut o dinamica mai deosebita in ultimele luni. Cursul a fost stabil in ultimii doi ani, iar cand i s-a oferit mai multe libertate a recuperat din timpul pierdut", a declarat economistul-sef al ING Bank, Vlad Muscalu, pentru wall-street.ro.

In raport cu euro, leul s-a depreciat doar cu 2,95% in primul semestru, in conditiile in care numai in luna iulie moneda nationala a pierdut peste 3,6% fata de euro.

Comparativ cu perioada ianuarie-iunie a anului trecut, leul se aprecia atunci in fata a 23 de monede din 29. In plus, in raport cu euro leul se intarea cu 0,83%.

Cu cat s-a depreciat leul in raport cu alte monede in primul semestru:

Forint unguresc – 14,2%

Lira turceasca – 9,5%

Peso Mexican – 8,3%

Zlot polonez – 8,2%

Hryvna ucraineana – 7%

Won sud-coreean – 6,9%

Dolar SUA – 6,5%

Dirhamul Emiratelor Arabe Unite – 6,5%

Lira sterlina – 6,15%


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
COVID-19 | Wizz Air lansează opt rute noi din Viena, inclusiv spre Constanța
Setari Cookie-uri