"Leul a fost rezonabil. A fost saracu'. Cum n-a fost? Adica 2-3-4 procente la cate trasnai s-au spus pe aici (...) de la inceput a fost nerezonabila (deprecierea - n.r.) datorita fundamentelor. Noi credem ca fundamentele nu sunt deteriorate. Am avut o inflatie mai mare 2-3 ani decat media europeana. Stiti ca unul dintre fundamente este chiar acesta, diferentialul de inflatie. Probabil ca o anumita depreciere era de asteptat, din punct de vedere al fundamentelor. Dar diferentialul de inflatie intre noi si restul lumii, intre noi si Europa, a fost de cateva procente. Si in acest an s-a inversat aproape, deci ar fi trebuit sa ajute leul", a explicat Isarescu.

El recunoaste insa ca Romania are o problema legata de faptul ca spre deosebire de Polonia, sau chiar de Ungaria, are un deficit de cont curent mare, care chiar daca nu mai este 14% din PIB, pe undeva la 4-5% din PIB trebuie finantat.

Oficialul BNR a explicat ca in momentul in care nu este finantat si nu exista capacitatea institutionala si nationala pentru a atrage fonduri comunitare pentru finantare, asa cum s-a construit si programul cu FMI si proiectia de crestere economica, acolo ramane un gol de finantare, care devine fundamental.

"Dar noi credem ca punand mai multe lucruri, - productivitatea si salariile, evolutia ratei inflatiei, situatia rezervelor - nu exista motive de depreciere masiva a leului. Deci, de la un anumit punct s-a excedat ceea ce, in aprecierea noastra, era o zona mai mult sau mai putin de echilibru bazata pe fundamentare si a inceput sa devina. Cursul a inceput sa fie influentat cu precadere de alti factori, factori externi, tensiunile interne, incertitudini si asa mai departe. Deci, de la punctul X necunoscut de dumneavoastra si nici de mine, pana la punctul actual, v-am spus ca este vorba 2-3 procente. acestea 2-3-4 procente sunt extrem de rezonabile fata de maniera in care ne-am comportat", a completat Isarescu.

El a aratat ca decuplarea leului fata de tendinta regionala a inceput in lunile aprilie-mai.

"Factorii au mai fost explicati. E vorba de legatura mai puternica pe care Romania o are si fizic si psihic cu zona Balcanilor si cu criza din Grecia. Ceea ce a determinat pe partea fizica iesiri de capital, iar psihic o viziune mai nefavorabila, mai pesimista, legata si de Romania si de sistemul bancar din Romaania si de evolutia cursului din partea pietelor internationale", a conchis seful BNR.

Leul va avea nevoie de aproape un an pentru a reveni la cotatia de dinaintea crizei politice

Cursul de schimb se va situa la 4,65 lei/euro in septembrie si la 4,6 lei/euro in decembrie, ca urmare a perioadei mai lungi de instabilitate politica si a presiunilor externe, potrivit estimarilor BCR, insa va recupera in prima jumatate a anului urmator, pentru a ajunge la 4,47 lei/euro in iunie.

"Noua noastra prognoza de curs valutar este de 4,65 lei/euro in septembrie si 4,6 lei/euro in decembrie, ca urmare a prioadei de instabilitate mai lunga decat se estima initial si a climatului extern nefavorabil", afirma analistul BCR Eugen Sinca.

BCR anticipeaza ca leul va recupera o parte din pierdere in prima jumatate a anului urmator, cotatia urmand sa coboare la 4,48 lei/euro in martie si 4,47 lei/euro in iunie.

"Credem ca BNR va pastra regimul de curs flotant administrat si va limita o miscare prea puternica a leului. Transferul dinspre curs spre inflatie este puternic si asimetric in Romania, iar preturile de consum cresc imediat dupa o depreciere a leului. Daca adaugam si posibila majorare a preturilor alimentelor in a doua jumatate din 2012, precum si majorarile pretului reglementat la energie, avem ingredientele unei accelerari a inflatiei pentru restul anului.

Patru conditii pentru o dezvoltare economica: ce anume l-a suparat pe omul liber Mugur Isarescu