Societatile de asigurari vor putea sa incheie, de la 1 septembrie, asigurari facultative pentru locuinte doar pentru sume mai mari fata de cele acoperite prin polita obligatorie pentru locuinte, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, in functie de tipul constructiei, a anuntat CSA, scrie Mediafax.
"In sedinta din 7 august, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a aprobat modificarea legislatiei secundare, emisa in aplicarea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor, republicata. Potrivit acestor modificari, toate societatile de asigurare autorizate sa subscrie riscuri de catastrofa naturala vor putea incheia asigurari facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin polita obligatorie pentru locuinte, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Pentru riscurile (cutremur, alunecare de teren si inundatie) si sumele asigurate obligatoriu, prevazute in Legea 260/2008, societatile de asigurare vor putea incheia doar polite de asigurare obligatorie impotriva dezastrelor naturale (PAD).

"Asigurarea obligatorie a locuintelor este emisa de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) si poate fi vanduta doar prin intermediul celor 12 societati de asigurare, actionari ai PAID", se spune in comunicat.

Prin Legea 260/2008, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind, in functie de tipul locuintei, de 10 sau 20 euro pe an. Suma asigurata a unei locuinte este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Primele polite de asigurare obligatorie a locuintei au fost emise de PAID in iulie 2010.

Prin modificarea Legii 260/2008, in decembrie 2010, persoanele fizice si juridice care si-au incheiat o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie nu mai intra sub incidenta actului normativ.

Practic, prin aceasta modificare, societatile de asigurari, inclusiv actionari PAID, au lansat produse similare PAD, fapt ce a condus la reducerea constanta si continua a portofoliului PAID.

In prima jumatate a anului, portofoliul PAID a scazut cu peste 150.000 de contracte, la 423.907 de polite, conform datelor de la 30 iunie.
Modificarea normelor Legii 260/2008 nu va conduce insa, probabil, la relansarea vanzarilor PAID.

"Norma nu poate sa bata legea. O norma vine cu explicatii in aplicarea legii si nu poate contraveni prevederilor unei legi. Deci, ramane cum s-a hotarat in decembrie 2010, adica proprietarii pot incheia si polite obligatorii, emise de PAID, si polite facultative, emise de orice societate, inclusiv actionari PAID. Indiferent de masurile luate de CSA, situatia de pe piata asigurarilor de locuinte nu poate fi clarificata decat prin modificarea Legii 260/2008, asa cum s-a procedat si in decembrie 2010", au declarat surse din piata asigurarilor.

Prin modificarea Legii 260/2008, au mai spus sursele, obligativitatea incheierii unei polite pentru locuinte a fost extinsa si asupra contractelor facultative.

Totodata, Consiliul CSA a aprobat majorarea comisionului de 10%, platit de PAID societatilor care intermediaza vanzarea politelor PAD, pana la maximum 20% din valoarea primei de asigurare.

"Consideram ca aceste modificari de acte normative vor asigura atingerea obiectivului principal ce a fost stabilit prin legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor, respectiv cuprinderea in asigurare a fondului locativ din Romania. Consiliul CSA va initia toate demersurile necesare, astfel incat prevederile Legii 260/2008 sa fie aplicate unitar de societatile de asigurare”, a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.

CSA a interzis, printr-o decizie adoptata la 9 iulie, utilizarea de catre asiguratori, in cadrul activitatii de incheiere a politelor facultative pentru locuinte, a termenilor "PAD" si "obligatorie” si a sintagmei "asigurarea obligatorie a locuintelor". Masura intra in vigoare la 1 septembrie.

"Pentru informarea clara si exacta a proprietarilor de locuinte in ceea ce priveste tipul asigurarii pe care acestia il incheie, precum si riscurile acoperite prin politele de asigurare pentru locuinte incheiate, se interzice utilizarea de catre societatile de asigurare, in cadrul desfasurarii activitatii de incheiere a asigurarilor facultative pentru locuinte, a denumirii «PAD» sau sintagme derivate din aceasta, termenul «obligatorie» sau termeni similari, precum si a sintagmei «asigurarea obligatorie a locuintelor» sau sintagme similare", se arata intr-un anunt al CSA postat pe site-ul institutiei.

De asemenea, societatile de asigurare au obligatia de a informa in mod clar si exact potentialul asigurat, inca din faza precontractuala, inclusiv cu privire la prevederile din contractele de asigurare facultativa a locuintelor care difera de cele din contractele de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor stabilite prin Legea 260/2008 si normele emise in aplicarea acestora (fransize, excluderi, principiul proportionalitatii, riscuri neacoperite).

De asemenea, spune CSA, descrierea riscurilor acoperite prin contractele facultative, precum si a excluderilor poate conduce la concluzia ca nu toate contractele facultative acopera toate riscurile prevazute de Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, asa cum sunt acestea reglementate prin normele emise in aplicarea legii.

PAID a fost infiintata in septembrie 2009 in baza prevederilor Legii 260/2008, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor si Legii 31/1990 privind societatile comerciale.

Cei mai mari actionari ai asiguratorului sunt Astra, Groupama si Platinum (fiecare cu 15%). Generali Romania are o participatie de 11 %, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins si Grawe Romania detin cate 5,5% din actiuni.
Proprietarii care nu isi asigura locuintele, fie prin intermediul unei polite obligatorii emise de PAID, fie printr-una facultativa, vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 lei.

In plus, proprietarii neasigurati si afectati de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundatie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autoritati pentru refacerea gospodariilor afectate.

In 2011, subscrierile PAID au crescut cu 19,5%, la 35,3 milioane de lei, potrivit datelor dintr-un buletin al CSA.

"La sfarsitul anului trecut erau in vigoare peste 4,4 milioane de contracte de asigurari facultative pentru locuinte si mai mult de 574.000 de polite obligatorii, fiind asigurat peste 59% din fondul locativ al Romaniei. (...) Subscrierile aferente politelor obligatorii pentru locuinte s-au situat la 35,3 milioane de lei, nivel mai mare cu 19,5% fata de anul precedent", se arata in documentul CSA.

Anul trecut, PAID a consemnat un profit net de aproape un milion de lei.

Pentru acest an, propunerea de buget a PAID prevedea venituri din prime de 10,3 milioane lei, in scadere cu 71% fata de 2011, si trecerea pe pierderi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri