Potrivit dealerilor, cererea este atat de ridicata intrucat unele banci supraliciteaza in cadrul operatiunii pentru ca in urma alocarii pro-rata institutiile sa primeasca mai multi bani, scrie Mediafax.

BNR a anuntat luni ca va acorda bancilor comerciale cel mult 5 miliarde lei, aceasta fiind a doua saptamana consecutiv cand banca centrala plafoneaza suma cu care imprumuta institutiile de credit prin operatiuni repo.

Banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala.
Saptamana trecuta, 10 banci comerciale au atras 6 miliarde lei, pentru o saptamana. Lunea trecuta, banca centrala a introdus primul prag incepand cu luna noiembrie 2008.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an.
Sumele imprumutate si numarul de banci au crescut vizibil in luna iunie, dupa ce BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numarul de emisiuni de tiluri de stat pe care o banca le poate utiliza drept garantii in cadrul unei operatiuni de piata monetara. O suma record, de 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro), a fost imprumutata la 25 iunie, de 11 banci.

Incepand cu luna octombrie a anului trecut BNR a organizat saptamanal cate o licitatie repo.

Dobanzile afisate luni dimineata de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana se plasau la 5,31% - 5,79% pe an, foarte usor peste cele de vineri, de 5,29% - 5,76% pe an, si peste rata dobanzii de politica monetara, de 5,25%.