Banca Romaneasca va deveni actionarul majoritar al NBG Leasing, cu 93,57% din actiuni, in locul grupului National Bank of Greece, din care fac parte ambele institutii de finantare, dupa o reducere si o majorare succesiva a capitalului social, acesta ajungand in final la 15,56 milioane de lei.

In prezent, National Bank of Greece (NBG) controleaza 99,99987% din titlurile companiei de leasing, iar Banca Romaneasca are 0,00023%, scrie Mediafax.

Actionarii NBG Leasing au decis, intr-o adunare generala extraordinara din 27 iulie, scaderea capitalului social de la 31,72 milioane de lei la 1 milion de lei, prin reducerea unui numar de 3,07 milioane de titluri, pentru acoperirea partiala a pierderilor fiscale inregistrate de companie in anii precedenti.

Ca urmare a reducerii capitalului, care se va efectua dupa 13 octombrie, respectiv la doua luni de la publicarea hotararii actionarilor in Monitorul Oficial, National Bank of Greece va avea 99,999% din titluri, iar restul de 0,001% va reveni Bancii Romanesti.

Ulterior, va avea loc o majorare de capital, la 15,56 milioane lei, prin emiterea unui numar de 1.456.043 actiuni noi, cu o valoare nominala de 10 lei si o valoare contabila de 46 lei per titlu.

Banca Romaneasca va subscrie toate actiunile emise, intrucat NBG a renuntat la dreptul de preemptiune de subscriere, pentru care va plati 66,97 milioane de lei, din care 52,41 milioane lei reprezinta prima de emisiune aferenta diferentei dintre valoarea contabila si valoarea nominala a actiunilor.

Dupa majorare, Banca Romaneasca va avea 93,57% din titlurile companiei de leasing, iar National Bank of Greece ramane cu un pachet de 6,42%.

NBG Leasing a avut in ultimii doi ani pierderi cumulate de aproape 120,5 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului de Finante, dupa ce in 2009 obtinuse un profit net de 29,36 milioane de lei.

Infiintata in anul 2003 sub numele Eurial Leasing, compania a devenit membra a grupului elen NBG la finele anului 2005. Firma acorda finantari pentru achizitii de autovehicule, echipamente si imobile.

Grupul elen mai controleaza in Romania firma de asigurari Garanta, operand totodata si companiile NBG Securities Romania si NBG Factoring Romania.

Piata de leasing a crescut anul trecut cu 20% fata de nivelul din 2010, la 1,35 miliarde euro, in functie de valoarea bunurilor finantate.

Sursa foto: banca-romaneasca.roTe-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Achizitionarea Bancii Romanesti de catre statul roman, controversata!