Gradul de solvabilitate si fondul de siguranta de care trebuie sa dispuna permanent o societate de asigurare au inregistrat cresteri, in perioada 2007 – 2010, in timp ce 2011 a fost primul an care a adus scaderi atat pentru asigurarile generale, cat si pentru viata, se arata in raportul pe 2011 incheiat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Din analiza evolutiei valorii marjei de solvabilitate disponibila, reiese ca pentru asigurarile generale: in anul 2011 s-a inregistrat o scadere nominala cu 87.193.098 lei, respectiv cu 4,10%. Eliminarea influentei inflatiei a aratat o scaderea si mai accentuata, respectiv cu 198.934.582 lei (-9,36%).

Pentru asigurari de viata, marja de solvabilitate disponibila a inregistrat o reducere nominala cu 190.516.421 lei, ceea ce, in termeni reali a insemnat o reducere cu 246.921.972 lei. Marjei de solvabilitate disponibile ii corespunde totalitatea elementelor de activ libere de orice sarcini, cu exceptia activelor necorporale.

De asemenea, in sectorul asigurarilor generale, conform calculului la nivel agregat, gradul de solvabilitate mediu se situa, la sfarsitul anului 2011, la 2,13, nivel aproximativ similar cu cel aferent anului 2010, de 2,21. Acest rezultat a fost inregistrat in contextul scaderii volumului de prime subscrise, precum si al pierderii nete rezultate din activitatea desfasurata, se arata in raportul CSA.

Pentru asigurarile de viata, gradul de solvabilitate mediu inregistrat la sfarsitul anului 2011 a fost de 3,93, in usoara scadere fata de nivelul de 4,29 aferent anului 2010. Aceasta evolutie negativa a fost cauzata de pierderea neta inregistrata in sectorul asigurarilor de viata.

Forte Asigurari, luata in vizor de CSA


CSA a hotarat, in decembrie anul trecut, declansarea procedurii de redresare financiara la societatea Forte Asigurari (un jucator totusi de dimensiuni reduse din piata), fosta Irasig, dupa ce indicatorii de solvabilitate si lichiditate ai companiei au coborat sub valorile minime admise de legislatie.

„Decizia 1068/2011 privind deschiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan de redresare financiara a societatii comerciale Forte Asigurari a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 9 din 05/01/2012”, se preciza intr-un anunt al CSA.

Potrivit datelor din Monitorul Oficial, raportul dintre marja de solvabilitate disponibila si fondul de siguranta, precum si indicatorul de lichiditate, au valori subunitare, 0,51 si respectiv 0,03. Normele CSA prevad pentru ambii indicatori valori minime de cel putin 1.

Prin Directiva 2009/138/EC, precum si proiectul Omnibus II lansat de Comisia Europeana in vederea modificarii acestei Directive, de la 1 ianuarie 2014, piata europeana de asigurari va trece la un nou regim de supraveghere a societatilor de asigurare si/sau reasigurare - Solvency II.

Noul regim de supraveghere este mai sensibil si mai reactiv la riscurile cu care se confrunta entitatile supravegheate, cea mai importanta caracteristica a Solvency II fiind aceea ca cerintele de capital pentru fiecare societate vor fi stabilite in functie de profilul sau de risc.

Acest lucru inseamna ca cerintele de capital de solvabilitate vor fi cu atat mai mari, cu cat riscurile asumate de societati sunt mai ridicate.

Noul regim de solvabilitate introduce doua nivele de cerinte de capital: cerinte minime de capital (MCR) si cerinte de capital de solvabilitate (SCR).

Daca fondurile proprii ale unei societati coboara sub cerintele minime de capital, autoritatea de supraveghere va declansa actiunea de ultima instanta (de retragere a autorizatiei). Daca fondurile proprii au scazut sub pragul cerintelor de capital de solvabilitate, autoritatea de supraveghere va lua masuri de supraveghere conforme situatiei concrete in care se afla societatea respectiva.

In luna martie a anului 2011, CSA a transmis catre societatile de asigurari din Romania un chestionar cu privire la stadiul actiunilor realizate in vederea pregatirii implementarii cerintelor incluse in Directiva Solvency II.

Raspunsurile primite de CSA la acest chestionar arata ca cinci asiguratori analizeaza posibilitatea utilizarii unui model intern pentru calculul cerintelor de capital de solvabilitate. Tinand cont de aceste aspecte, in cadrul CSA se afla in lucru elaborarea unui document privind cerintele de documentare pentru procesul de pre-aplicare pentru modele interne, care se va aplica la nivel local, se precizeaza in documentul citat.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri