Ciofu a explicat, intr-o analiza pentru ProfitInfo.ro, ca interventia BNR pentru stabilizarea monedei nationale din perioada amintita a avut ca efect direct cresterea dobanzii din piata interbancara cu circa1% (de la 4,7%-4,9% la 5,7%-5,9%).

„De obicei, ecartul dintre piata interbancara si ghiseul bancii este de 2-4 luni”, spune Radu Ciofu, „asa ca, in partea a doua a anului, vom vedea si dobanzile pentru creditele in lei destinate populatiei crescand cu aproximativ 1%”, a spus analistul.

El a subliniat ca efectul cel mai probabil va fi mentinerea cursului euro/leu la un nivel foarte apropiat de 4,5 lei/euro pana la sfarsitul anului, iar o alta interventie a BNR cel mai probabil nu va avea loc, daca nu vor aparea situatii exceptionale.

Citeste si:

Evolutia va fi in principal negativa pentru companii, care, obisnuite fiind sa acceseze linii de creditare in lei, vor avea costuri de finantare mai mari, insa usor pozitiva pentru o parte a populatiei, care in ultimii ani se imprumuta din ce in ce mai putin in lei si prefera sa plaseze banii in depozite. Prin urmare, o crestere usoara a dobanzii la creditele in lei ii poate avantaja pe cei care au depozite in moneda nationala.

Inflatia va fi si ea mai mare, aici fiind cumulate doua cauze: anul agricol foarte prost (seceta) si deprecierea leului, care, chiar daca nu a fost de lunga durata, va avea efecte cu bataie mai lunga.

„Aparent, cearta politica si destabilizarea cursului au un pret si e destul de piperat”, conchide Radu Ciofu.