6 Septembrie 2012

Nu scapam de efectele referendumului: creditele in lei se scumpesc



Influenta referendumului va persista in lunile urmatoare si se va concretiza in dobanzi mai mari la creditele in lei destinate populatiei, arata analistul Transilvania Capital Radu Ciofu.

Ciofu a explicat, intr-o analiza pentru ProfitInfo.ro, ca interventia BNR pentru stabilizarea monedei nationale din perioada amintita a avut ca efect direct cresterea dobanzii din piata interbancara cu circa1% (de la 4,7%-4,9% la 5,7%-5,9%).

„De obicei, ecartul dintre piata interbancara si ghiseul bancii este de 2-4 luni”, spune Radu Ciofu, „asa ca, in partea a doua a anului, vom vedea si dobanzile pentru creditele in lei destinate populatiei crescand cu aproximativ 1%”, a spus analistul.

El a subliniat ca efectul cel mai probabil va fi mentinerea cursului euro/leu la un nivel foarte apropiat de 4,5 lei/euro pana la sfarsitul anului, iar o alta interventie a BNR cel mai probabil nu va avea loc, daca nu vor aparea situatii exceptionale.

Evolutia va fi in principal negativa pentru companii, care, obisnuite fiind sa acceseze linii de creditare in lei, vor avea costuri de finantare mai mari, insa usor pozitiva pentru o parte a populatiei, care in ultimii ani se imprumuta din ce in ce mai putin in lei si prefera sa plaseze banii in depozite. Prin urmare, o crestere usoara a dobanzii la creditele in lei ii poate avantaja pe cei care au depozite in moneda nationala.

Inflatia va fi si ea mai mare, aici fiind cumulate doua cauze: anul agricol foarte prost (seceta) si deprecierea leului, care, chiar daca nu a fost de lunga durata, va avea efecte cu bataie mai lunga.

„Aparent, cearta politica si destabilizarea cursului au un pret si e destul de piperat”, conchide Radu Ciofu.



Citeste si