Romania este pe cale sa piarda pana la 800 milioane euro pe fondul recoltei slabe din 2012, iar aproape jumatate din aceasta paguba ar fi putut fi evitata daca agricultorii romani ar fi avut sisteme adecvate de irigatii in functiune, potrivit estimarilor BCR.

Totodata, daca productivitatea din agricultura s-ar situa la nivelul EU, Romania ar putea sa isi dubleze productia agricola, sa isi tripleze exporturile de produse alimentare si sa hraneasca 4 tari de marimea tarii.

„Proprietatile din Romania sunt slab echipate cu sisteme de irigatie. Acesta este motivul pentru care lupta impotriva „fenomenelor naturii" este pierduta tot mai des, iar culturile sunt tot mai sarace, a micro-intreprinzatorii agricoli au alternativa de a fuziona parcelele de teren in exploatatii agricole mai mari pentru a putea accesa mai usor produse bancare de finantare si alte oportunitati oferite de economia de piata”, a declarat Sorin Mititelu, director Managementul Segmentelor Retail BCR.

Conform BCR, Romania se situeaza pe locul 5 in UE27 dupa suprafata totala arabila. Totusi, tara mai are nevoie de inca 5-10 ani pentru a se apropia de nivelurile de productivitate ale Uniunii Europene, in conditiile in care fluxurile de fonduri europene si investitii straine directe vor fi moderate.

BCR arata ca absortia fondurilor UE ramane o oportunitate pentru marii jucatori, in timp ce fermele de subzistenta au alternativa de a fuziona parcelele de teren in exploatatii agricole mari pentru a putea accesa fonduri europene, ajutoare de la stat, produse bancare si alte oportunitati oferite de economia de piata.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Zeci de licee agricole vor face schimb de experienta cu Olanda