Ministerul Finantelor Publice va decide saptamana viitoare daca pastreaza actuala conducere a Eximbank, numita la inceputul anului 2009, pe vremea guvernului PSD -PDL, potrivit unor surse din MFP.
MFP a convocat Adunarea Generala a Actionarilor Eximbank pentru data de 27 septembrie, noteaza Mediafax.

"Confirmam faptul ca MFP a convocat adunarea generala a actionarilor pe data de 27 septembrie. Confirmam si ca intreaga echipa functioneaza in prezent la parametri optimi si suntem in linie cu graficul aprobat pentru implementarea strategiei de dezvoltare a bancii pentru urmatorii patru ani", au declarat reprezentatii conducerii bancii.

Banca este condusa de Ionut Costea, presedinte al Consiliului de Administratie si presedinte executiv, care este secondat de Luminita Manolache - vicepresedinte al Consiliului de Administratie si vicepresedinte executiv si Paul Ichim - vicepresedinte al CA si vicepresedinte executiv. Membrii neexecutivi ai Consiliului de Administratie sunt Liviu Voinea, Gheorghe Ionescu si Emilian Badica.

Anterior, Eximbank a anuntat ca intentioneaza sa deschida in urmatorii patru ani noua unitati, de la trei in prezent, dezvoltarea retelei teritoriale si dublarea numarului de clienti reprezentand obiectivele principale ale bancii pentru perioada 2012-2016.

"Stadiul actual de dezvoltare a bancii - in care au fost optimizate fluxurile si procedurile de lucru - permite si chiar impune dezvoltarea retelei teritoriale pentru a sustine cresterea organica a bancii. Avem in vedere deschiderea in urmatorii patru ani a noua agentii, care se vor adauga celor trei existente, astfel incat sa crestem gradul de accesibilitate a societatilor comerciale la produsele noastre specifice", a declarat presedintele bancii, Ionut Costea, citat intr-un comunicat transmis luni.

IMM-urile si companiile mare reprezinta 80% din portofoliul de clienti ai Eximbank, in timp ce companiile de stat si-au redus ponderea in ultimii ani, de la 44% la sfarsitul anului 2008 la circa 20% in 2011.

Banca a inregistrat o crestere a expunerii fata de clientii nebancari cu circa 700 milioane de euro in conditiile dificile ale crizei, ceea ce reprezinta o contrabalansare a franarii activitatii de creditare a bancilor straine, precum si o confirmare a faptului ca Romania are nevoie de banci locale puternice care sa sustina dezvoltarea economica, se mai arata in comunicat.

Costea a mentionat ca profitul brut al bancii cumulat de la finele anului 2008 pana in luna iunie a acestui an a fost de circa 455 milioane de lei.

Banca a incheiat primul semestru cu un profit brut de 35 milioane de lei, dublu fata de cel bugetat, rezultat sustinut de cresterea activitatii comerciale, care a adus venituri suplimentare, in special din dobanzi si comisioane, dar si de un control strict al cheltuielilor.

EximBank este o institutie specializata al carui portofoliu de produse, axat pe cele trei directii de actiune - finantare, garantare si asigurare, permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, in special a celor ce contribuie la absorbtia de fonduri europene.

Banca este detinuta de stat prin Ministerul Finantelor Publice, in proportie de 95,374%, iar restul actiunilor sunt in proprietatea celor cinci societati de investitii financiare (SIF): SIF Banat Crisana - 0,311%; SIF Moldova - 0,311%; SIF Transilvania - 0,311%; SIF Muntenia - 0,423%; SIF Oltenia - 3,270%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri