Cota de piata din punct de vedere al activelor a bancilor cu capital majoritar strain a continuat trendul descendent din 2011, atingand valoarea de 81,2% la finele primului semestru din 2012, se arata in Raportul asupra Stabilitatii Financiare elaborat de BNR.

Vanzarile de active imobilizate si neperformante in contextul restructurarilor bilantiere, au fost principalele motive pentru care cota de piata a bancilor cu capital strain a scazut.

Bancile cu capital majoritar austriac detin, similar anilor precedenti, cea mai mare cota de piata (38% la iunie 2012). Grupa bancilor cu capital majoritar grecesc si-a redus cota de piata de la 16,3% la 12,9%, fiind surclasata de cea a bancilor cu capital romanesc, a carei pondere in activul agregat a crescut pana la 18,3%.

Institutiile de credit cu capital majoritar romanesc sunt CEC Bank, Banca Transilvania, Eximbank, Banca Comerciala Carpatica, Libra Internet Bank, Banca Comerciala Feroviara si Banca Centrala Cooperatista (CreditCoop).

Potrivit BNR, majorarea capitalului social aferenta sectorului bancar, cu 42% in perioada iunie 2011 - iunie 2012 a fost asigurata exclusiv de catre sectorul privat, atat prin suplimentari de capital, cat si prin ajustarea nivelurilor de capital existente cu inflatia, ca urmare a aplicarii noilor standarde contabile de raportare IFRS.

Capitalul grecesc a ramas majoritar (21,5%) la nivelul sistemului bancar romanesc, dar continua trendul descendent inceput in 2010.

Ponderea capitalului austriac in capitalul agregat a consemnat o crestere semnificativa fata de anul 2010 (cu 4,3 puncte procentuale) pana la nivelul de 20,6% la finele lunii iunie 2012, in principal ca urmare a suplimentarilor de capital efectuate de bancile austriece.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
BNR a cheltuit sub 1 miliard de euro pentru a proteja leul