“Creditarea IMM-urilor este pusa in pericol de noul acord Basel III, intrucat regulamentul incadreaza imprumuturile pentru firmele mici si mijlocii ca fiind 100% riscante, deci acestea trebuie imediat provizionate. Daca acordul va fi implementat in forma actuala, atunci numai bancile foarte mari, care au capital si resurse vor mai putea credita IMM-urile. Nu este cea mai inteleapta decizie, deoarece de creditarea IMM-urilor se ocupa in general bancile locale, de mici dimensiuni, care nu au neaparat o prezenta in alte tari”, a explicat Ghetea, in cadrul unei conferinte organizate de Finmedia.

Totodata, Banca Nationala a Romaniei (BNR) intentioneaza sa extinda reglementarile privind finantarea in valuta pentru IMM-uri, la fel ca in cazul persoanelor fizice.

La finele lunii iulie 2012, firmele mici si mijlocii inregistrau o rata a creditelor neperformante de 23,2%, in crestere de la 15,1% in decembrie 2010.

„Se preconizeaza o modificare a regulamentului de creditarea in valuta a IMM-urilor. Astfel, firmele vor ajunge in aceeasi oala ca si populatia. Trebuie sa fim foarte atenti la scrierea regulamentului. IMM-urile pot avea incasari vremelnice, iar normele trebuie sa fie deosebit de flexibile. Trebuie sa i se permita unui IMM sa-si modifice statusul in functie de cash-flow-ul de care dispune la un moment dat”, a declarat Ghetea.

Presedintele Consiliului Director al ARB a mentionat ca numai 21% din IMM-urile locale apeleaza la credite bancare, restul firmelor preferand alte tipuri de resurse.

Citeste si:

“IMM-urile trebuie sa accepte ca o activitate sanatoasa se face cand ai la baza o institutie financiara. Bancile, fondurile de garantare si de contragarantare ofera produse bune pentru IMM-uri. Daca privim din partea IMM-urilor e un mediu ostil – antreprenorii sunt oameni care si-au luat soarta in maini si nu cauta solutii. Una dintre marile probleme ale firmelor este ca nu prea pun nimic in bilanturi, probabil din cauza fiscalitatii excesize”, a adaugat Radu Ghetea.

El sustine ca asa cum persoanele fizice si-au fortat angajatorii la inceputul perioadei de crestere economica sa treaca salariile pe statele de plata pentru a accesa credite la banci, asa si piata va impinge IMM-urile sa-si creasca bilantul pe partea de profit pentru a avea acces la finantari.

Potrivit BNR, IMM-urile care au fost sprijinite de fondurile de garantare a creditelor au avut performante superioare in anul 2011, cu o rentabilitate a capitalurilor de 23,5%, fata de restul firmelor, care au avut o rentabilitate de 7,7%.

Acestea au avut si o rata a creditelor neperformante semnificativ mai mica decat media IMM-urilor, de 10,9% fata de 23,2%.

In acelasi timp, importanta economica a IMM care apeleaza la credite financiare, interne sau externe, pentru finantarea activitatii se mentine ridicata, insa este in usoara scadere, contributia la VAB (valoarea adaugata bruta) a companiilor nefinanciare diminuandu-se de la 33,8% in 2008 la 31,8% in 2011.