Acordarea de garantii guvernamentale pentru Oltchim ar fi trebuit aprobata de Comisia Europeana, existand sanse foarte mari de respingere, si ar fi pus in pericol deficitul bugetar, intrucat situatia foarte dificila a combinatului ducea la plata ratelor bancare de catre Finante, potrivit MFP.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a raspuns printr-un comunicat de presa criticilor aduse de vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu, care a declarat ca esecul privatizarii Oltchim ar fi putut fi evitat daca ministrul de Finante, Florin Georgescu, si-ar fi asumat responsabilitatea politica in urma cu trei luni pentru acordarea unei garantii de stat pentru combinat in valoarea de 40 de milioane de euro.

"Analiza indicatorilor economico-financiari ai societatii Oltchim reflecta inregistrarea, an de an, de o maniera cronica, de pierderi financiare, care la sfarsitul anului 2011 cumulau 1,571 miliarde lei (aproximativ 350 milioane euro). In afara acestor pierderi foarte mari, Oltchim inregistra la 31 decembrie 2011 datorii substantiale, respectiv: 581milioane lei credite bancare, 1,36 miliarde lei furnizori (din care 291,8 milioane lei restante), datorii fiscale de 37,8 milioane lei, precum si 552,7 milioane lei fata de alti creditori. Prezentand o situatie financiara extrem de nefavorabila, care a condus si la inregistrarea unor capitaluri proprii negative, Oltchim nu era eligibila, in cursul anului 2012, pentru a primi credite de la banci, avand in vedere cerintele prevazute de normele prudentiale bancare", se arata in comunicatul MFP.

Institutia a explicat ca, in conformitate cu normele europene, pentru acordarea unei garantii de stat este necesara notificarea Comisiei Europene (CE) de catre Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), deoarece exista riscul distorsionarii competitiei de pe piata unica europeana, constituind, in acelasi timp, ajutor de stat.

Potrivit Finantelor, din consultarea expertilor CE a rezultat ca perioada minima de analiza a cererii de garantie este de 5-6 luni, iar probabilitatea primirii unui raspuns negativ este foarte ridicata. Acordarea garantiei si implicit a ajutorului de stat fara acordul CE ar fi condus la recuperarea, pe baza deciziei forului european, a intregii sume de la decidentii nationali, care ar fi incalcat, astfel, cadrul legislativ european si national.

"In ipoteza acordarii garantiei (care conform legislatiei, nu ar fi putut acoperi decat 80% din valoarea creditului solicitat) si a contractarii pe baza acesteia a imprumutului mentionat, Oltchim, companie aflata in situatia foarte dificila prezentata mai sus, ar fi putut genera necesitatea acoperirii ratelor scadente aferente creditului de catre MFP. Rambursarea de catre MFP a ratelor scadente ale creditului ar fi determinat un deficit bugetar suplimentar, care ar fi pus in pericol respectarea tintei de 2,2% din PIB convenita, pentru acest an, cu partenerii externi", se mai spune in comunicat.

MFP concluzioneaza ca acordarea unei garantii de stat pentru Oltchim este inoperabila, nu din lipsa asumarii responsabilitatii politice a ministerului, ci dimpotriva, "ca efect al respectarii limitelor responsabilitatii juridice date de legislatia interna si cea europeana, precum si al obiectivului consolidarii credibilitatii Romaniei fata de angajamentele asumate in raport cu partenerii externi CE, FMI si BM, care faciliteaza accesul la finantarea de pe pietele intenationale de capital, asigurand functionarea normala a economiei si institutiilor statului".

Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.

Contractul nu a fost insa semnat, iar premierul Victor Ponta Ponta a anuntat ca privatizarea Oltchim va fi reluata anul viitor, el spunand ca, dupa ce se va constata ca asa-zisul castigator nu a avut nici bani, nici intentia de a deveni actionar majoritar, statul va aproba un plan de masuri pentru combinat.

Finantele au prezentat si un scurt istoric al combinatului din Ramnicu-Valcea, aratand ca privatizarea Oltchim face parte din setul de reforme privind ajustarea sectoriala, asumat in cadrul acordului negociat in februarie 2011 de catre Romania cu CE, FMI, BM si valabil pe perioada martie 2011 - martie 2013. MFP precizeaza ca indeplinirea conditiilor acestui acord faciliteaza accesul Romaniei la finantarea externa strict necesara mentinerii stabilitatii economico-financiare a tarii, inclusiv onorarea platii salariilor, pensiilor si datoriilor scadente ale statului.

Termenul prevazut initial pentru privativazarea Oltchim era luna aprilie 2012, dar din negocierile derulate la inceputul lunii mai, in conditiile nerealizarii privatizarii la termenul asumat de precedentul guvern, s-a negociat un nou termen, respectiv, pentru finele lunii septembrie.
Oltchim a intrat pe lista companiilor pe care statul s-a angajat sa le privatizeze intrucat combinatul inregistra pierderi de mai mult de zece ani, iar expertii FMI, CE si Banca Mondiala au cerut lichidarea companiei.

Oltchim este a doua societate listata la Categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, in 1997, si, de atunci, s-a regasit in toate legislaturile pe lista companiilor scoase la privatizare. Sub Guvernul Nastase s-a ajuns pana la faza de semnarea privatizarii, dar statul a reziliat ulterior contractul.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri