Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut joi rata dobanzii de politica monetara la 5,25% pe an, precum si nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, de 15%, respectiv 20%,in conformitate cu asteptarile analistilor, informeaza Mediafax.
"BNR va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor sale, sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor pe termen mediu si de mentinere a stabilitatii financiare", se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

Decizia BNR este in linie cu asteptarile analistilor din Asociatia Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR), care apreciaza ca scaderea dobanzii si a rezervelor in lei ar putea fi reluata anul viitor.

BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale de la inceputul anului, pana la minimul istoric de 5,25% pe an. La inceputul lunii mai, BNR a oprit insa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Pentru luna decembrie a acestui an, estimarea membrilor AAFBR, care au participat la un sondaj intern, plaseaza dobanda de politica monetara la 5,25%. De asemenea, rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei si valuta ar putea ramane nemodificate pana la finalul anului.

Anul viitor ar putea aduce o scadere a dobanzii de politica monetara la 5% si o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei pana la nivelul de 12% in luna decembrie.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea ramane la 20% pana la finele anului urmator. Ponderea analistilor care estimeaza o relaxare a politicii monetare pana in decembrie 2013 este in scadere fata de sondajul anterior, desfasurat in iulie.

"Rata anuala a inflatiei a crescut, atingand nivelul de 3,88% in luna august, ca urmare a manifestarii unui efect statistic de baza care a fost anticipat in prognozele Bancii Nationale. Acesta va exercita o influenta nefavorabila tranzitorie, dar efectele sale sunt deja amplificate de majorarea preturilor alimentare volatile interne pe fondul secetei, alaturi de cresterea cotatiilor materiilor prime agricole pe plan international, precum si de evolutiile recente ale cursurilor de schimb pe pietele valutare", se arata in comunicatul detaliat al BNR.

Banca centrala a aratat ca, pana in august, cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni a fost de 2,8%, nivel apropiat de media UE si a zonei euro. Totodata, rata anuala a inflatiei de baza CORE 2 ajustat a fost de 2,6% fata de 2,3% in luna iulie, in conditiile in care impactul nefavorabil al deprecierii monedei nationale, cu efect asupra anticipatiilor, a fost atenuat de persistenta deficitului de cerere agregata.

Rata inflatiei de baza CORE 2 ajustata este calculata prin eliminarea din indicele preturilor de consum a preturilor administrate, a celor volatile si a preturilor tutunului si bauturilor alcoolice.

Contextul extern a ramas volatil, marcat de incertitudini privind solutionarea durabila a crizei datoriilor suverane din zona euro si evolutia sistemelor bancare din anumite tari europene, pe fondul inrautatirii perspectivelor cresterii economice la nivel mondial.

"In aceste conditii, volatilitatea ridicata a aversiunii fata de risc a investitorilor se mentine drept coordonata principala a mediului extern, cu influenta asupra fluxurilor de capital", se spune in comunicat.

In plan monetar, continua slabirea dinamicii creditului acordat sectorului privat, temperandu-se in special dinamica imprumuturilor in valuta.

Conduita politicii monetare a ramas prudenta, prin adecvarea conditiilor monetare in sens larg la evolutiile contextelor macroeconomice intern si international. "Eforturile bancii centrale de gestionare a lichiditatii de pe piata monetara au condus la o usoara atenuare a asimetriei distributiei acesteia", precizeaza BNR.

Totodata, evaluarile recente releva deteriorarea perspectivei pe termen scurt a inflatiei, mai ales la nivelul preturilor volatile, in urma materializarii unor riscuri evidentiate in cadrul celei mai recente prognoze a BNR, in special a celor privind evolutia preturilor interne si internationale ale produselor alimentare. Persistenta deficitului amplu de cerere agregata va continua sa actioneze in sensul dezinflatiei.

"Toate acestea impun pastrarea unei conduite prudente a politicii monetare, in vederea ancorarii ferme a anticipatiilor inflationiste. Mentinerea conduitei prudente a politicii monetare este reclamata si de mediul extern incert, care, suprapus evolutiilor interne asociate anului electoral, poate amplifica brusc riscurile asociate volatilitatii miscarilor de capital si a celor aferente cursului de schimb", mai arata BNR.

Urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc la 2 noiembrie, cand va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflatiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri